torstai 12. maaliskuuta 2015

Yleisafrikkalainen lehdistökatsaus

Tylsää on kertoa aina vaan Ugandasta. Niinpä tänään kerrotaan juttu Bubban suosikkimaasta elikkäs Zimbabwesta ja sivutaan myös Etelä-Afrikkaa. Ihan vaan ettei tule kenellekään sitten joskus mahdolliset asiat yllätyksenä. Sanon vielä tässä että itsehän ennustin E-A:n kehityksen sanomalla aikanaan "kun Mandelasta aika jättää alkaa hulluus." Madiba jos kuka ansaitsi rauhanpalkintonsa.

Varmaan tiedättekin että Zimbabwessa toteutettiin tässä aikoinaan maareformi, joka suoraan sanottuna ei onnistunut ihan odotusten mukaisesti. Tai niin, miten sen ottaa? Enhän minä tiedä mitkä Bobin tavoitteet siellä olivat. Faktaksi kuitenkin jää että kun pari tuhatta valkoista farmaria häädettiin mailtaan niin maan maataloustuotanto putosi noin viidennekseen aikaisemmasta. Zimbabween tuli sitä myöden nälkä.

Aika useat noista lähteneistä ei-tapetuista viljelijöistä muutti Sambiaan, osti sieltä maata ja ryhtyi taas maajusseiksi, ihan hyvällä menestykselläkin.

Zimbabwen tilanne meni miksi meni ja he ovatkin tuotattaneet Sambiasta 300 000 tonnia maissia ensi hätään. Ennen vanhaanhan Sambia joutui tuomaan ruokaa Etelä-Afrikasta ja Rhodesiasta mutta nyt heiltä liikenee sapuskaa vientiin asti.

Jollain kierolla tavalla mieltäni siis lämmitti kun opin, että suuri osa tuosta Zimiin menevästä ruoasta, lähinnä maissista, tulee: TADAA! Noiden ex-zimbabwelaisten viljelijöiden tiloilta. Nämä viljelijät ovat myös ryhtyneet laittamaan export-maissisäkkeihinsä kirjeitä/viestejä, joissa he kertovat keneltä tämä erä maissia tulee ja minkä zimbabwelaisen tilan ex-omistajia he ovat.

Tämä paljastui ZANU-PF:lle alkuvuodesta ja luonnollisesti Mugaben poikia asian tola vituttaa nyt oikein tuelta. Nyt kuulemma jokainen Sambiasta tuleva maissisäkki pitäisi avata ja uudelleenpussittaa...

Etelä-Afrikassa presidentti Zuma meinaa tehdä vähän samanlaisen maanlunastusliikkeen kuin mitä Bob aikanaan teki. Hänen visionsa on näin aluksi että maksimi tilakoko olisi 12 000 hehtaaria ja ylimenevät maat pitäisi viljelijän myydä hinnalla millä hyvänsä tai pakkolunastus on edessä. Tämä siis alkuun. Julius "ampukaa buurit" Malema on Mugaben metodin kannalla.

Zuma muutenkin on jutellut ihan hassuja. Ensin Etelä-Afrikan pahat puutteet sähköntuotannossa/sähköverkon riittävyydessä olivat apartheidin vika. 21 vuotta apartheidin päättymisen jälkeen. Ei sen niin väliä että jo 1997 ESKOM eli heikäläinen sähköfirma pyysi hallitukselta rahoja kolmen uuden voimalaitoksen rakentamiselle koska sähköpulan arvioitiin iskevän 2007. Niinkuin se teki. Mainitsin asiasta muistaakseni tuolla vanhassa blogissakin. ANC ei korvaansa lotkauttanut vaan rakensi vain lisää sähköverkkoa tuotannosta välittämättä.

Nyt Zuma oli sitten kertonut ESKOMille että 44,3% heidän valkoisesta työvoimasta pitää seuraavan viiden vuoden aikana saneerata pihalle. Se on noin 3400 henkeä. Vuosikausiinhan ESKOM ei ole enää palkannut valkoisia. Heidän keskijohdostaan 30% ja koulutetuista työntekijöistä 21% on kalkkinaamoja.

Jotta nämä vapautuvat vakanssit saadaan täytettyä oikeanvärisillä tekijöillä on Etelä-Afrikan hallitus määrännyt ESKOMin laskemaan turva-ja koulutusvaatimuksiaan. Minusta tuo ei kuullosta ihan järkevältä kun puhutaan sähkövehkeiden kanssa pelaamisesta. Isojen sähkövehkeiden.

Muistetaan nyt kuitenkin että rakenteellista rasismia esiintyy vain länsimaissa.

http://www.news24.com/SouthAfrica/News/Eskom-must-shed-1-081-white-engineers-20150308

http://www.thezimbabwean.co/news/africa-news/58811/evicted-farmers-feed-zimbabwe-from.html

http://businesstech.co.za/news/government/76042/eskom-blackouts-because-of-apartheid-zuma/

2 kommenttia:

  1. Bob on kova jätkä. Ikääkin alkaa olla jo vähintäänkin kohtuullisesti, eturauhaskapi vaivaa mutta askel ei petä ja keppi pysyy tiukasti otteessa. Hmm....Bob alkaa olla ennakkosuosikki suolapatsaaksi. Olet varmaankin ottanut jo asian esille aiemmin, mutta millä eväillä Bob valittii AU:n puheenjohtajaksi tässä alkuvuodesta?

    VastaaPoista
  2. Bob on vanhempi valtiomies ja vapaussotien ikoni. Se on pitänyt niin hienosti Afrikan puolta katsos...

    VastaaPoista