keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Yksittäistapaus

Kololossa sijaitsevassa Ugandan korkeimmassa oikeudessa alettiin käydä eilen oikeutta niitä muslimi-imaameja vastaan jotka päästivät kilpailevista imaameista ilmoja pihalle. Yhteensä 15 partajannua on syytteessä. Äbäläwäbäläksi oli tilaisuus mennyt kun poikain kannattajat olivat tulleet heiluttelemaan käsiään ilmaan ja "Allanin Snack-baaria" huutamaan. Liikenne oli myös Kololossa sekaisin kun tämä nuorten miesten yhdistys oli tukkinut kadut.

Toimiihan se. Jutun tuomari oli heti kärkeen uhannut jättää tämän keissin muille. Hän oli myös tuominnut toiminnan todistajien uhkailuna. Syytettyjen puolustus oli toki vannonut wällähi että syytetyillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä ja että "hyi hyi huutelevia poikia mutta nälkäänsä vähän karjuvat."

Onhan se totta, kuten eilen kerroin, että Ugandan oikeuslaitos ei ole ihan sieltä riippumattomimmasta päästä. Oikeastaan osan oikeuslaitoksesta pitäisi mielestäni riippua vähän enemmänkin. Sanotaanko nyt vaikka tukevasta puunoksasta, kurkihirrestä ja lyhtypylväästä. Silti: Näissä aika selkeissä jutuissa (olivat toiset partajaakot halunneet rempata vanhaa moskeijaa/ehkä vähän myydä sitä ja se ei näille nyt syytteessä oleville käynyt) oikeuslaitos toimii yleensä suhteellisen hyvin. Hallituksella on myös tarve näyttää tuolle sakille että heikäläisten laki ei ole voimassa Ugandassa, ja tämän tavoitteen vuoksi lainkäytön tulee olla niin huolellista ja tarkkaa kuin vain on mahdollista. Onko se sitten paljon vai vähän jää jokaisen itsensä pääteltäväksi. Ainakin niin perusteellisen byrokrattisen ugandalaista joka sanan saivartelua se tulee olemaan.

Ok, onhan tähän juttuun ympättynä myös se australialainen lekurikin, tasan poliittisista syistä. Se on kuitenkin vain spin-off.

Muuta: Hallitus sanoo rapia 37 prosentin ugandalaisista kuuluvan keskiluokkaan. Tavoite on 50% vuonna 2040. Keskiluokalle nyt on monia määritelmiä mutta noin periaatteessa sen kait pitäisi olla jotenkin koulutettu ja osallistua lisäarvon tuottamiseen? Taloudellisia raja-arvojakin on aseteltu, sen ja sen verran mediaanitulon ylä- tai alapuolella ja olet keskiluokkaa.

Minä sitä vaan että kun 80% väestöstä saa elatuksensa suoraan maataloudesta "kuokka- ja pelto"-metodilla niin mitä virkaa noilla lausunnoilla on? Toisaalta: Olen minä nähnyt vuoden sisään piirrustuksia/suunnitelmia Kampalasta vuonna 2030. Noissa suunnitelmissa metro tunneloi ja monorail kulki kaupungin katujen yläpuolella. Homer ja "The land of chocolate" taas tähän.

Poliisinkin toimintaa jenkkilähetystön mellakassa on arvosteltu. Mielenosoittajien tarkoituksena oli ollut delegation kävelyttäminen U.S. of A.:n lähetystöön. Siellä amerikkalaisten turvajoukot olisivat aivan varmasti pitäneet huolta delegatiosta kun on kuulemma sen verran suojattu rakennus että ihan varmasti ei olisi rekkuloita syntynyt. Tämähän ei ollut poliisille/hallitukselle sopinut. Ei kai koska nämä miekkariin osallistuneet olivat itsekin NRM:n jäseniä, eli kyllä siellä valtapuolueessa jonkinsortin ihan oikea opposition on sielläkin.

Poliisi oli sitten normaaliin tyyliinsä antanut kyytiä nuorisolle ja täytyy myöntää että onhan se vähän ilkeän näköistä katsoa kun viisi poliisia skodaa vahvistetuilla maihareilla huoltoaseman bensapumppua vasten kyyristynyttä ihmistä vuoronperään päähän. Jonkinmoista viestintäähän tuokin on näin vaalivuoden alla. Itse asiassa tammikuussa poliisi antoi julkilausuman jonka mukaan he tulevat ottamaan käyttöön "more militaristic tactics and practises." Aivan varmasti tämän vuoden aikana tulevat taas ampumaan kovilla kansanjoukkoon. Mark my words.

Tirpalla alkaa tänään pääsiäisloma, vettä sataa ja meikäläiselle ei edelleenkään maistu oikein mikään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti