maanantai 9. maaliskuuta 2015

Mutta missä Anna-täti oli?

"Kerran syttyi eräässä pienessä talossa kaupungin laidalla tulipalo...Pim-pom! Pim-pom! soi palokunnan hälytyskello..."

Kävin parturissa vähän kymmenen jälkeen aamulla. Tuli ihan hyvä. Lyhyt ja viileä.

Kylälle päin sompailessani katselin että nyt tulee Nakawan takaa Nagurun/Ntindan suunnasta hyvin jyrkän oloista savua. Teki mieli mennä katsomaan mistä oli kyse mutta tulin sitten järkiini. Kun ei ole nassea mopedin varusteissa (vaikka kyllä ehkä pitäisi. Ihan vaan tuon liikenteen pakokaasun takiakin). Ja hyvä niin etten mennyt. Siellä oli vaahtomuovipatjatehdas ryhtynyt yhtymään happeen. Tukanleikkuuni oli noin puolessa välissä kun ensimmäiset piipaat viuhuivat Lugogon ostarin ohi, johtuen siitä että paloasema(t) ovat kylän toisella puolella. Palomiehillä on tuossa keskustassa muutama lentokentiltä tuttu vaahtotykki ja perinteisempi letkuauto, eli eihän heillä ole ollut jakoa tehdä muuta kuin kastella ympäristöä ja rajoittaa paloa. Tuolla se pöllyttää vieläkin. Viisi työntekijää ilmeisesti paistui.
 
(Lehtikuva by Maurice Mugisha)

Muuta: Villi länsi, Ronald ja Nancy. Se tuli mieleen kun näin poliisin ilmoituksen palkkiosta murhaajan kiinnisaamiseksi. 5 miljoonaa shillinkiä eli 1400 euroa kiinniottamiseen johtaneesta vihjeestä. Tapettu oli kaupungin prominentti lakimies joka oli kaapattu autoon. Autossa hän oli saanut valita joko 1) nappi otsaan tässä ja nyt tai 2) tunnissa tappava myrkkyannos. Jätkä oli ottanut myrkyn ja ehtinyt sitten soittaa vaimolleen. Eukko oli tullut Kabakan rannalle autolla tuhatta ja miljardia mutta "tähän Marko kuoli, kakskytä senttiä kotipesästä".

Muuta muuta: Ugandan hallitus ei ole tyytyväinen Huawein toimintaan. Kinuskit kun saivat hallitukselta valokuitukaapelin asennustyöt sun muut urakat. Nyt noita töitä on sitten tehty pari isompaa vaihetta ja ugandalaiset haluavat järjestää uuden tarjouskilpailun töiden kolmannen vaiheen osalta. Voittavan firman tulee olla joku muu kuin Huawei ja tulla jostain muusta maasta kuin Kiinasta. Tämä sen vuoksi että kinkit ovat Ugandan mukaan pistäneet liiveihinsä/kusettaneet Ugandalta 42 miljoonaa taalaa. 

Mmmm... Huawei on antanut tuon verran yleisiä markkinahintoja korkeamman tarjouksen ja se on mennyt läpi Ugandan päädyssä. Aina voi miettiä että "onkohan siellä neuvotteluissa tapahtunut jotain jännää?" Alunperinhän nuo IT-kaapeloinnit on rahoitettu Kiinasta otetuilla lainoilla, kuinkas muuten. Että "Vain suoralla kaupalla Afrikka saadaan nousuun" ja muita Goldman Sacchseja vaan taas.

Hallituksen sekoittamisesta kitistään edelleen ja se nähdään yhä enenevässä määrin presidentin nepotismina/tribalismina. Onpa se nähty merkkinä "elinikäinen presidenttiys"-yrityksestä. Voipi olla.

Maailmapankki varoittelee että Kampalasta voi hyvinkin tulla kymmenessä vuodessa megaslummi. Ennusteet kun sanovat että kylän nykyinen 3,5 miljoonaa sielua on silloin kasvanut kymmeneen miljoonaan. Se on semmoista. 

Loppuu vielä neuvoja: Muyengan Cafe Romassa/sta ei kannata nykyään sitten enää tilata pitsaa. Ei ole hyvää ja tulee paha olo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti