lauantai 14. maaliskuuta 2015

Pastoralistit? Mitä niistä?

Nehän ovat sitä jengiä, jotka painavat lehmiensä perässä pitkin savannia. Maasaita ja semmoisia. Niistä niin tarvitse välittää. Niitä kun ei järjestäynyt yhteiskunta niin kiinnosta kun on ne lehmät.

Tämähän se on Ugandankin hallituksen kanta. Täällä tuohon suhtautumiseen on muiden syiden lisäksi myös se, että Karamojassa tuolla pohjoisessa on todistettavasti kultaa maassa. Siis sitä metallia. Siellä on mahdollista ostaa kymmenen gramman kultahippu sadalla taalalla. Kun eiväthän Karamojongit mitään arvoa itse tuolle metallille näe.

Nyt Tansania on sitten vetämässä ässää hihasta.

"Brittilehti The Guardianin mukaan Tansanian hallitus pyrkii myymään Serengetin kansallispuistoa sivuavan alueen Arabiemiraateissa toimivalle safari-yhtiölle, joka järjestää muun muassa suurten villieläinten metsästyksiä.

Noin 1 500 neliökilometrin kokoisen alueen myynti tarkoittaisi samalla sitä, että 40 000 Masai-heimon jäsentä joutuisi hylkäämään kotinsa.
Safariyhtiö Ortelo Business Corporation on lähellä Dubain kuninkaallista perhettä. Sen nimeätekeviin asiakkaisiin lukeutuu Guardianin mukaan ilmeisesti myös Englannin kuningattaren Elisabet II:sen poika Prinssi Andrew.

Tansanian hallitus lupasi viime vuonna, että Masai-heimon aluetta ei myydä. Nyt suunta on kääntynyt, ja heimon jäseniä käsketään jättämään perinteiset maansa vuoden loppuun mennessä.
Toisin kuin viime vuonna, hallitus lupaa maksaa miljardin tansanian shillingin (noin 460 000 euron) edestä korvauksia. Rahaa ei makseta suoraan heimon jäsenille, vaan se kanavoidaan kehitysprojekteihin.

Masai-heimon jäsenet eivät pidä korvausta minään.

"Tunnen oloni petetyksi. Miljardi shillingiä on hyvin pieni summa, ja sitä ei voi verrata maahan", sanoo paikallista kansalaisjärjestöä johtava Samwel Nangiria.

"Se on perittyä. Masai-heimolaisten äidit ja isoäidit on haudattu tähän maahan.
Ei sen arvoa voi verrata mihinkään."


Kaupalla. Kaupalla tämä manner nousee joo. Malawissahan Patricia Kaliati (joka on taas muuten ministerinä) jo yhden luonnonpuiston tuohon suuntaan möi mutta kateelliset malawilaiset menivät ja peruivat kaupan. Ilmeisesti Patricia oli silloin tehnyt kaupat aika pitkälle omiin nimiinsä. Vanhassa blogissa siitä oli joskus juttua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti