torstai 20. elokuuta 2015

Paluu arkeen oli edessä

U:lla meinaan alkoi koulu. Se oli kymmentä vaille seitsemän aamulla jo täydessä uniformussa vartoilemassa että koska mennään. Tuohon koulupukeutumiseen on muuten tullut täksi vuodeksi muutos. Vielä viime vuonna kouluun sai mennä kengissä kuin kengissä (no joo, kyllähän koulun kotisivuilla dresscodessa sanottiin että mustat kengät pitää olla mutta kukaan ei sitä oikeasti valvonut). Tänä vuonna pitää olla. Plus navy blue tai valkoiset polvisukat. Tämä parantaa koulun oppimistuloksia ja oppilasviihtyvyyttä miten? Varsinkin kun tilanne on se vielä se, että liikuntapäivänä oppilas saa olla liikuntavaatteissaan (jotka siis kanssa ovat kaikilla samanlaiset) JOS OPPILAALLA ON MUSTAT LENKKARIT. Jos ei ole, tulee hänen käyttää koulupäivän aikana virallista uniformua ja sitten liikuntatunnilla tuota toista. Ja sitten takaisin.

Tämähän toki on esimerkiksi Suomessa aivan normaali käytäntö eli että liikkatunnille omat kuteet ellei liikuntatunti ole päivän viimeinen, ei siinä mitään. En vain pysty käsittämään että tämä asia on oikeasti koulun prioriteeteissä sijalla yksi.

Muuta:

43340 on päivän luku. Sen verran on niitä Crime Preventereitä koulutettu ja ympäri maata lähetelty. Nyt on noussut oppositiolla pikkuinen huoli koska näitä "interhamwoja" ilmeisesti koulutetaan koko ajan pitkin Luweeron viidakoita ja tuon koulutuksen pomona häärii ilmeisesti entinen NRM:n kidutusosaston pomo, majurin vakanssilla.

Sähköistä: Kenia pirulauta meni ja avasi uusia geotermisiä sähkövoimaloita. Sinne meni yli puolet Ugandan sähkönviennistä. Nyt täytyy sitten miettiä, että pitäisiköhän uusien vesivoimalaitosten tuotantoa ohjata Ugandan sisälle? Siitä ei kyllä sitten saa niin hyvin kyhnyä. Ja perkele maksaahan se linjojen veto kanssa jotain. Tema ei huva...

Lopuksi päivän poliittinen huumoripaukku:

Tororo alueen kansanedustaja Geoffrey Ekanya ensin porata kollotti eilen parlamentin istunnossa. Sen jälkeen koitti hirttää itsensä solmiollaan istuntosalin kaiteeseen. Oikeasti. Sitten hän uhkasi riisua itsensä munasilleen. Oikeasti.

Tähän väliin Mankelin vanha sketsi: Alasti

No, 2005 eräs silloinen saman alueen kansanedustaja söi vaatimuksiaan tehostaakseen elävän rotan.

Kaikki  tämä sen vuoksi että tororolaiset haluaisivat maakuntaansa perustettavaksi uusia districtejä. Nämä districtit ovat siis paikallishallinnon ylimpiä tahoja. Käytännössä uusien districtien luominen tuottaa uusia byrokraattien suojatyöpaikkoja sekä mahdollisuuksia saada hallitukselta paremmin fyrkkaa kun hallitus ostaa kansalaistensa ääniä. Virallisesti tässä puhutaan tietenkin hallinnon hajauttamisesta, palveluiden tuomisesta lähemmäksi kansalaisia, etnisten konfliktien ehkäisystä ja keskushallinnon purkamisesta mutta käytäntö on 4/5 yksipuolue sotilasdiktatuurissa tasan päinvastainen. Puolueen kontrollia niillä lisätään eikä mitään muuta.

Tororon jamppoja harmitti koska hallitus on päättänyt perustaa kolmen vuoden sisään 22 uutta districtiä ja he jäävät paitsi hyvistä korruptio mahdollisuuksista. 1991 noita districtejä oli 37. 2007 niitä oli 79. Nykyään niitä on 111. Ja lisää tulee.

Näistä districteistä puheen ollen:

Museveni kävi armeijan yhdeksän kuukautisen peruskurssin päättäjäisissä puhumassa. Normaalin diibadaaban lisäksi hän sanoi, että jokainen Ugandan sisäiseen hajaannukseen pyrkivä poliitikko on pidätettävä districtien pomomiesten toimesta. Että se siitä decentralisaatiosta... Hän teroitti, että tällä hajaannuksella tarkoitetaan joko uskonnollisilla ta heimollisilla jännitteillä ratsastamista. Mikäs siinä. Nigeria esimerksi on esimerkki maasta, jossa nämä ovat johtaneet aikas katastrofeihin. Samoin kuin Ugandakin.

Sitä on vaan niin äkkiä oppositionpoliitikko tribalistin kirjoissa näissä maissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti