keskiviikko 12. elokuuta 2015

Jännä. On jännä.

Poliisi on nyt ryhtynyt tutkimaan Mbabazin kälyn toimintaa. Neiti Hope Mwesigyeä syytetään Budaka districtin NRM:n johtohenkilön uhkailusta. Tämä johtohenkilö oli saanut M7:lta käskyn käännyttää districtissä olevat Mbabazin kannattajat takaisin Musevenin tukijoiksi ja käskyhän on tietysti toteutettava. Neiti Mwesigye oli soittanut johtohenkilölle ja vaatinut tätä lopettamaan agitointinsa. Tämä on nyt katsottu sitten uhkailuksi. Tokihan me emme tiedä mitä puhelimessa on sanottu mutta sillä nyt ei oikeastaan ole väliä koska eihän noista keskusteluista mitään todisteita ole, puoleen tai toiseen. Tosiasiassa pelkkä yhteydenotto on riittänyt poliisitutkinnan aloittamiseen.

Kuvaavaa tälle tilanteelle on, että entisen pääministeri Mbabazin käly on myös Ugandan entinen maatalousministeri. Wa Benzi eli "Mersu-klaanin" piirileikkiähän tuo huippupolitiikka täällä on.

Jinjassa Tabligh- ja shiiamuslimit ovat ottaneet yhteen raastuvan pihalla. Kummatkin syyttävät toisiaan yhä vaan tapahtuvista sheikkien, imaamien ja muiden partaukkojen ampumisista. Ensimmäset eivät pidä jälkimmäisiä kunnon muslimeina ja päinvastoin. Sitä normaalia rauhanuskonnon meininkiä siis. Lisättäköön tähän vielä, että pari päivää sitten Mbalessa meinasi taas yksi sheikki päästä kotonaan hengestään pum-pum tapahtumassa. Sillä kertaa poliisin nopea toiminta esti kuitenkin paratiisiin siirtymisen.

On ne vekkuleita.

Ugandan keskuspankki nosti ohjauskorkoaan. Entinen oli 14,5, nykyinen 16. Arvelevat inflaation napsuvan yli kympin tässä vuoden sisään mikä nyt ei tietenkään tule riittämään. Tällä hetkellä shillinki on ottanut vuoden alusta naamariin dollariin nähden 32,6 pinnaa ja vaikka ugandalainen kulutus on pääosin kotimaista, ei tuollainen kurssilasku voi olla näkymättä inflaatiossakin. Ja kuten sanottu, viimeksi vaalivuonna täällä päästiin yli kolmenkymmenen pinnan rahan arvon alenemaan. Tässä on myös semmoinen jänskä juttu, että hallitus nyt sattuu täälläkin olemaan suurin yksityiseltä pankkisektorilta lainaava taho joten näissä tulee tavallaan ammuttua tuplasti omaan jalkaan. Vuosi sitten Ugandalla oli virallisten tietojen mukaan rapia 32% velkaa verrattuna BKT:hen. Suunta on 2% ylöspäin/vuosi. Silloin ulkoista velkaa oli 7 miljardia taalaa.

No. Äskettäin tehty budjetti meni ja nosti tuon ulkoisen velan määrän virallistenkin lukujen mukaan rapia kymmeneen miljardiin. Oikeasti veikkaan sen olevan lähempänä viittätoista. Joka siis on kahden vuoden valtion budjetit. Ja kun se teitä kuitenkin kiinnostaa, oli Ugandan budjetista vuosi sitten 15% suoraa avustusta. Ostakaa pojat lisää tankkeja ja helikoptereita!

Muuta: Menen huomenna katsastamaan mitä Teachers without bordersilla on tarjolla. Eli harkitsen taas uutta loikkaa täysin tuntemattomaan. Aika Ahtisaari olen.

edit: Jaa niin. Entinen kollega piipahti eilen pika pikaa tässä. Sieltä oli ottanut pari erinomaista luokka-avustajaa ihan itse loppatilin. Toinen näistä oli se mun ensimmäisen vuoden aivan jumalattoman pätevä nainen. Se ei ilmeisesti jaksanut päiväkodissa johdon täydellä tuella järjettömästi pomottavaa 25-vuotiasta brittimisua. Toinen oli mun viimeisen vuoden rinnakkaisluokan todella hyvä (ja melkolailla timmi ;) radiojuontajan työtä kakkoshommanaan tehnyt mimmi. Nuo ovat semmoisia merkkejä kun luokka-avustajat alkavat ottaa lopareita että luulisi koululla hälytyskellojen ujeltavan tässä vaiheessa todella kovaa. Oma määritelmäni oli "They've fucked up the school in the office royally." Sieltä lähti nyt sitten kokonaisuudessaan viime vuoden opetushenkilöstöstä yhtenä kesänä kokolailla melkein puolet. Ja tieto on että lisää on lähtökuopissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti