keskiviikko 26. elokuuta 2015

North Yungas road, Bolivia

Vuonna 2006 200-300 immeistä heitti tuolla tienpätkällä veivinsä.

2013 Kampala-Masaka tiellä 101 kuolemaan johtanutta onnettomuutta, 278 erittäin vakavaa onnettomuutta ja 231 ihan vaan normaalia accidentiä. Miksi?

Ensinnäkin tie on idioottimaisesti rakennettu. "Sokeita" mutkia kapeikoissa, helvetillisiä kuoppia, liukkaasta bitumisekoituksesta tehty pinnoite ja sen semmoista. Toiseksi ja tärkeimmäksi syyksi sanoisin kuitenkin ugandalaisen ajotavan. Katsokaas kun eihän tuollaisella tiellä autoilijan ehkä tarvitsisi luukuttaa sillä juuri ja juuri rautalangalla kasassa pysyvällä Corollalla, linjabussilla tai ylilastatulla kuorma-autolla ziljoonaa. Yleensä näissä autoissa on vielä kiekot siinä kuosissa että kankaat paistavat. Saattaa olla sateella, varsinkin täkäläisellä "asfaltilla", pluikasta joo. Meinaan kun meikäläisen 90cc automaattimopokin sutii Kampalan kaduilla jos vähääkään on vodaa kadulla. On niin hienoa se tien pintamurkula näes.

Nämä syyt kuitenkin kalpenevat nyt esiin nostetun seliyksen rinnalla.

"Se tie on kirottu! Joku ennalta tuntematon paha henki napsii tiellä matkustavien verta uhrinaan!"

Muuta: Mbabazia ei edelleenkään päästetä vaalikiertueelle. Ei vaan päästetä ja that's it.

Hallitus antaa jokaiselle Ugandan kylälle 250 000 shillinkiä, ihan vaan "presidentin hyvän tahdon eleenä". Sillä saa jokainen kylä tuhannen pulloa kaljaa. Virallisesti se on toki NRM joka nuo rahat antaa ja eihän tuo nyt ole koko maahan kuin 550k dollaria mutta silti. "Tsump tsump tsump"sanoo painokone ja shillinki sukeltaa edelleen. Maanantaina mentiin kaikkien aikojen pohjissa 3640ugx/$.

Vuonna 2011 Museveni käytti kampanjaansa 350 miljardia shillinkiä. Kaikki tämä tuli Ugandan keskuspankilta. Tai ainakin näin sanoi pankin silloinen johtaja.

Tähän mennessä, vuoden 2016 vaaleja silmällä pitäen M7 on jo käyttänyt pelkästään Mbabazin ambitioiden eliminoimiseen 50 miljardia. Ihan varalta Mbabazin ja jonkun Amos Nzeyi:n omistama National bank of Commerce suljettiin jo 2012 ja sen toiminnot otti haltuunsa Crane Bank. Arvatkaas kuka on erittäin läheisissä väleissä Crane Bankin Ugandan intialaisten "omistajien" kanssa?

Arviot tämänkertaisen kampanjan hinnasta liikkuvat 'bout sadan miljoonan taalan kieppeillä. Tämä sillä perusteella, että keskimäärin M7 on käyttänyt uudelleen valintansa varmistaakseen joka kerta noin 60% enemmän kuin edelliseen kampanjaansa.

Ugandan budjetin alijäämä on keskimäärin ollut 4,5% bruttokansantuotteesta. Tänä vuonna alijäämän arvioidaan pamahtavan kasin pintaan.

Sen verran on demokratiasta maksettava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti