maanantai 27. huhtikuuta 2015

Vaalivuoden budjetti

Olivat parlamentissä kolistelleet sanan säilää.

Oppositio, siis se vähä mitä siitä on jäljellä, meni ja epäili että NRM meinaisi käyttää puolustusbudjettia omaan vaalikampanjaansa. 1,4 triljoonaa shillinkiä. En nyt osaa sanoa mitä triljoonaa ugandalaiset käyttävät mutta vallan perkeleesti se kuitenkin tähän maahan on. UPDF:n budjetti on nyt kahtena finanssivuotena sitten kasvanut kumpanakin eksponentiaalisesti. Tällä uudella rahamällillä kuulemma pyöritettäisiin kymmentä "normaalia" ministeriötä.

Jokaisena Musevenin valtakauden vuotena armeijan budjetti on kasvanut. Jokaisena. Viimeksi ennen vaaleja Uganda osti rysvenäläisiltä niitä pitkän matkan MIGejä. Nytkin tuli ilmoitus, että iso puolustusbudjetti on uusia kalustohankintoja varten eli eiköhän sieltä taisteluhelikopteria puske. Kova on naapurimaiden pelko Ugandalla. Tai sitten jotain muuta.

Muuta: Koulujen huonoille tuloksille on löydetty uusi syy. Tällä kertaa sormet osoittavat alueellisten opetuslautakuntien ja koulun johtajistojen lukutaidottomia jäseniä. Voipi olla, että tällä kertaa syyttävät tahot saattavat olla ihan jäljilläkin.

Pankkiasiaa: Vaikea sano puhutaanko nyt papista vai ministeristä vai hänen avustajastaan. Se ei selviä jutusta, josta kaikki nimet ovat poistettu. No kuitenkin:

Joku jannu oli koittanut nostaa puoli vuotta käyttämättä olleelta Stanbic Bankin tililtä pari miljoonaa taalaa. Heppu oli koittanut tarjota pankin työntekijöille hyvää diiliä mutta ei ollut saalis tarttunut catch a fishiin. Selityksen mukaan tili oli Nairobin West Gate iskussa kuolleen jihadistin, joten ihan hyvä olisi ollut nuo rahat ottaa käyttöön. Ei niitä kukaan olisi kaivannut. Tilin oikea omistaja on kuitenkin elävä ja hengittävä eritrealainen bisnesmies. Tämän ilmikäytyä huijausta yrittänyt mies selitti vain testanneensa pankin turvajärjestelmiä jotta voisi olla varma omien talletustensa turvassapysymisestä.

Huikeita ovat aina nämä selitykset. Asian käsittelyä jatketaan oikeudessa putkasta käsin. Pankinjohtaja, jonka konttorista nostoa yritettiin veti tilanteesta omat johtopäätöksensä ja nosti "edustustilinsä"/teki pikku vekkulin konttoriinsa a 300 000 taalaa ja lähti lompsimaan pikku Cessnalla jonnekin. Jätkää ei ole tavoitettu.

Ntungamon districtissä kolme laboratoriotyöntekijää ovat syytteessä testitulosten väärentämisestä. HIV-positiivinen sälli kun halusi naimisiin ja morsiamensa inhottavasti vaati husband-to-beltä todistusta taudittomuudestaan. No mitäs, vähän paalua lapaan labran posselle niin kyllähän se järjestyi. Kolmeen eri kertaan. On näissä todella hienoja miehiä joukossa. Niin testattavissa kuin testaajissakin (joista kaksi oli muuten naisia).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti