perjantai 10. heinäkuuta 2015

Kuten sanottua

NRM:ssä tai ylipäätään Ugandan politiikassa ei pääse kovinkaan pitkälle ennen ensimmäisen hämärämmän diilin tekemistä. Se nyt on vaan fakta.

Amama Mbabazi on ollut kolmekymmentä vuotta NRM:n johtavia heppuja. Hän on myös entinen pääministeri. Hän on itse ollut laatimassa niitä lakeja, joita käytetään nyt häntä vastaan. Mun ei niin kauheasti käy hänen persoonaansa sääliksi.

Silti: Mbabazin pidätyshän oli ollut täysi farssi. Ukko oli ottanut saattueeseensa mukaan muutamien journalistien kiesejä koska kyllähän hän tiesi mitä tuleman piti. Ensimmäinen poliisin tiesulku oli ollut vastassa Lugazissa, joka on noin puolessa välissä Kampalaa ja Jinjaa. Kymmenessä minuutissa saattueen autot oli tutkittu ja kaikille oli toivotettu hyvää matkaa. Poliisien puhelimet olivat käyneet kuumina.

Njerussa, kymmenen kilometrin päässä Jinjasta, oli ollut seuraava tiesulku. Poliisit olivat päästäneet Mbabazin auton sukkana läpi mutta toimittajien vaunut oli pysäytetty. Syyksi oli annettu "Pitää tarkastaa että teidän autonne ovat tieliikennelain mukaisessa kunnossa. Pitää myös varmistua ettette te ole Al Shabaab valepuvussa." Nämä tarkistukset oli tehty 20 minuutissa. Poliisi oli myös sanonut toimittajille että Mbabazi ei ollut piitannut hänelle annetuista pysähtymiskäskyistä ja että sitä ei tultaisi suvaitsemaan.

Toimittajat olivat päässeet Jinjaan puolisen tuntia Mbabazin jälkeen. Jinjassa olivat olleet uudet poliisit vastassa kera mellakka-autojen ja rynnäkkökiväärien. Heillä oli myös viesti "Se on pidätetty ennaltaehkäisevästi. Me emme kerro missä se on."

On "hilpeätä" nähdä miten Ugandan parlamentti sitten käsitteli eilisiä pidätyksiä.

Olihan siellä toki Besigyen pidätyksen tuomitsevia kannanottoja. Hän kun kuitenkin on puolueensa DP:n valitsema presidenttiehdokas. Poliisilla ei ollut mitään syytä estää hänen poistumistaan kotoaan. 

Omana kantanani sanon, että Besigyen täytyy varmaan alkaa käyttää Walk to work-protestin ajoilta tuttua keinoaan. Silloinhan heppu pukeutui muslimisäkkiin ja esitti naista, bodan takaritsillä kotoaan karkuun päästen.

Tämän toisen herran kohdalla ilmassa olikin sitten ihan puhdasta vahingoniloa. Joku voisi tulkita sen lällättelyksi. "Mitäs läksit, kikkeliskokkelis. Ite olit Public Order Management Act:ia säätämässä vaikka sitä vastustettiin paljon. Kyllä johtajan pitäisi lakeja kunnioittaa."

Stop tykkänään nyt se hekottelu siellä: Onhan tämänkaltaista nimittäin toki Suomessakin nähty. Siis että aivan päin persettä vedetyllä lainsäädännöllä mätkitään väärinajattelijoita turpaan, lauman taputtaessa karvaisia käsiään. Paavo Lipponen oli 70-luvulla eduskunnassa esittämässä "neuvostovastaisuuden" laittomaksi tekemistä. Oikeasti. Samoin nykyinen "vihapuhe" lainsäädäntö tuottaa tapauksia, joissa tuomioistuimia käytetään melko peittelemättä poliittisiin tarkoituksiin, sananvapautta rajoittaen. Vai miten muuten voidaan tulkita esimerkiksi entisen valtionsyyttäjän taannoinen kommentti "Högsta domstolen har dragit en gräns som anger hur långt den som kritiserar makthavare har rätt att provocera och överdriva..."?

Se mikä tuli eilisestä itselleni kristallin kirkkaaksi oli se, että Uganda on henkisesti ja lainsäädännöllisesti kokolailla samassa tilassa kuin Aatun Saksa ja Josefin Njeuvostoliitto olivat. Maan "maallista" lakikirjaa käytetään kyllä rikostuomioistuimissa sekä näissä kansankiihotusjutuissa. Kuitenkin jos maan lakikirja on ristiriidassa johtavan puolueen etujen/suuren johtajan intressien kanssa sillä pyyhitään persettä ja määrääväksi tekijäksi astuu puolueen doktriini, jota jopa "riippumaton" poliisi puolustaa. Tällaiselle suuntaukselle on olemassa joku nimikin.

Oli siellä parlamentissä ollut yksi edustaja, opposition puhemies Wafula Oguttu, joka ihmetteli sitä olennaisinta: "Mbabazille oli lopulta ilmoitettu että hänet pidätetään jos hän pitää Mbalessa vaalitilaisuuden. Jinja, jossa pidätys tapahtui, on kuitenkin 150 kilometrin päässä Mbalesta. Millä poliisi pystyy perustelemaan pidätystä jonka syynä olevaa rikosta ei ole vielä edes tehty?"

Ihan sattumalta Uganda Communications Commitee eli kaikenlaista joukkotiedotusta säätelevä elin varoitti tiedotusvälineitä ryhtymästä liian aktiivisiksi uutisoinnissaan. Kirjaimellisesti he varoittivat puolueettomuuden ja tasapuolisen uutisoinnin hylkäämisen vaaroista. Melkolailla samalla kellonlyömällä poliisin päämajasta tuli journalisteille ohje, jonka sisältö oli vähän suorasukaisempi. Poliisin varoituksessa mediaa muistutettiin "väärän ja harhaanjohtavan tiedon levittämisestä" seuraavista sanktioista.

Vedän näistä johtopäätöksen: Ugandan oppositio vie Musevenia kuin pässiä narussa, marttyyriyden uhalla. Tästä ei välttämättä hyvä heilu millekään osapuolelle. Sen verran kyllästynyttä puhe kadulla paikoitellen alkaa olla.

Muuta: Lugogon Shopriten ruokapuoli meni eilen kiinni KCCA:n toimesta. Oli kuulemma torakoita sun muita epeleitä juoksennellut niiden kyökin (myyvät lämmintä take away-lounasta eli kanaa & ransuja), leipomon ja lihanleikkaamon tiloissa aivan valtoimenaan. Yllättyneet Kurikassa nostavat käden pystyyn nyt! Vaimo on meinaan onnistunut bongaamaan ko. supermarketin käytäviltä pari kertaa ihka ihanan rotankin.

Ugandan keskuspankin päätös olla tekemättä tukiostoja kesti yhden päivän. Eilen kun markkinapäivän alkukurssiksi oli viidessä minuutissa paukahtanut 3500----> 3660 oli ollut pakko käyttää ainakin kymmenen miljoonaa taalaa. Liuku loppui ja päivän päätös oli 3469. Vuoden alusta Uganda on tukenut shillinkiä nyt ainakin 210 miljoonalla dollarilla. Tämähän tarkoittaa suomeksi sitä, että Uganda on siinä kinthaalla milloin valuuttapako alkaa. Osittain se on jo käynnissä.

Tätäkin tuo poliittinen sekoilu teettää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti