maanantai 28. marraskuuta 2016

Semmoinen meno

Yksinhuoltajana ollaan tämä viikko. Vaimo lähti West Nileen

Kasesessa ammutaan parast' aikaa. On muuten tavallaan sillä suunnalla mihin meidän piti mennä jouluksi telttailemaan joten seuraamme tilannetta.

 Siinä on Ugandan armeija ottanut muijia kiinni ja kuljettanut sitten jonnekinjostain syystä.
Niitä deaktivoituja.

http://www.crisis.acleddata.com/an-examination-of-recent-ethnic-violence-in-the-rwenzori-region-of-uganda/

Vaalien aikaanhan tuolla kanssa rähistiin. Sanovat nyt, että silloin siellä pysäytettiin pari-kolme kuorma-autoa jotka oli lastattu pangoilla/macheteilla. Ruandan Kagame mitä ilmeisimmin on operoinut vähän samaan malliin omalla puolellaan Kongoa, hutuja paketoiden ja nyt mentorinsa M7 näyttää malliaan.

En oikein osaa sanoa mitä tuosta meiningistä ajattelen koska kyllähän nuo seudut ovat tuota kaivaneet nenästään jo pidemmän aikaa. http://rapo2.blogspot.ug/2016/04/semliki.html ja Kasesen FB-ryhmässä (löytyy ihan haulla Kasese) meno on kanssa aika rajua. Siellä heimot vittuilevat melko rajulla kädellä toisilleen tyyliin "Me tehdään teidän päistä puurokuppeja".

Tribalismi on semmoinen asia, että sen kanssa ei parane täällä leikkiä. Se on eräs niistä tämän mantereen ongelmien juurisyistä. Ja hei; kaikki te jotka aina sanotte että valkoinen mies tuli ja tuhosi alkuperäiset kulttuurit ja -hallintomallit. Tässä teille on nyt sitä alkuperäistä hallintomallia. Ei niitä mihinkään täältä ole tuhottu. Tällä lailla ne ovat täällä tapelleet satoja-tuhansia vuosia. Joskus joku heimo nousee valtiollisen entiteetin ruoriin niinkuin M7 ja banyankolet (eli watussit eli tutsit. Ai miksi M7 ja Kagame ovat hyviä kavereita...?), Obote & acholit, joskus Amin kakwoineen. Jotkut heimot kuten bagandat ovat vaan lukumäärältään niin suuria että ne on pakko ottaa aina todesta ja niin edelleen. Jotkut valtiolliset regiimit ovat suosineet omia heimojaan enemmän kuin toiset ja niin tekee Musevenikin. Toisaalta ainakin juhlapuheissaan tämän tribaaliseparatismin hän on kuitenkin aina tuominnut koska se ei johda kuin helvettiin maan päällä. Se on nähty näillä seuduilla niin monta kertaa.

Kaikilla näillä heimoilla on ollut, on ja on oleva omat hallintomallinsa, jotka toki muistuttavat toisiaan tai ovat identtisiä toistensa kanssa. Kolonisaattorit kyllä sekoittivat aikanaan näiden valtasuhteita ja se selittää osittain joitain menneiden aikojen sekoiluita. Näitä nyt alueella meineillään olevia ei kyllä mielestäni enää voida laittaa valkoisen miehen taakaksi.

1 kommentti: