The road goes on and on... Jatkoa Minunkin Afrikkani-blogille (rapo.vuodatus.net). Kampala jäi taakse, uusia asioita ihmetellään nyt Eritreassa.
tiistai 1. marraskuuta 2016
Pöö!
Pidettiin eilen taas Ameriikan kekriä. Itsehän en ole juurikaan mokoman ystävä mutta kun kerran se nyt lapsosten kokemusmaailmaan kuuluu noiden koulujen sun muiden kautta niin hyvä on. Hillitysti. Aika iisistihän siitä pääsi taas kun vähän kurpitsoita kaiverteli ja vasempaan peukaloon vaan vähän vuoleskeli.
Täällä ei taas kummempaa. Ihotauti-lekurissa käväisin koska vaimo käski mennä luomea näyttämään. Ihan normaali on. Puutarhuri-Milton käy kuuden viikon puolipäiväkurssia puutarhan/viljelysmaiden hoidosta. On oikein mielissään asiasta.
Hallitus oli "injektoinut" Crane Bankin raatoon 200 miljardia shillinkiä. Se on about 53,5 miljoonaa euroa. Tottakai uskomme että tämä raha on oikeasti ollut olemassa eikä sitä ole luotu tyhjästä. Korostan että puhun nyt Ugandan shilligeistä, en eurosta. Vaikka Fiatilla ne kummatkin ajelevat.
Eilen lääkärillä lueskelin hetken aikaa hallituksen New Visioniakin. Ne ovat kuulemma nyt Ugandan poijjaat neuvottelemassa veli Vanjan kanssa viidestä uuden sukupolven ydinvoimalasta. Samoja tarinointeja käydään myös etelä-korealaisten ja jenkkien kanssa. 2040 mennessä kun pitäisi saada 80 pinnaa väestöstä sähkön piiriin. Venäläiset käyvät samoja puheita alueen muidenkin maiden kanssa joten mikäs jottei sitten. Kehitys tykkää kehittyä ja energiaahan se maan jaloilleen nostaminen vaatii. On sitä Suomessakin Lokkaa ja Porttipahtaa rakenneltu kera koskien patoamisen kun teollisuutta tarvittiin.
Ihan pikkuisia epäilyksiä on kerettiläisessä mielessäni sellaisten mitättömien asioiden kuin noiden voimaloiden käyttöturvallisuus-osaamisen ja yleisen kulutuksen/rajallisten resurssien käytön lisääntyminen suhteen. Katsokaas kun juuri uutisoitiin selkärankaisten joukkotuhon pahenemisesta. Kehittyneissä maissa tuota tuhoa ei kuitenkaan ole enää tapahtunut vaan päin vastoin noiden elukoiden määrä on kääntynyt kymmenisen prosentin nousuun.
Se tuho tapahtuu täällä kehitysmaissa. Se tapahtuu lähinnä väestönkasvun vuoksi. Enemmän ihmisiä vaatii enemmän elintilaa 'villiltä luonnolta' jne. Tähän yhtälöön ei mielestäni oikein sovi vanhanaikaisilla metodeilla elintason nostaminen. Älkääkä nyt suivaantuko, kyllä minäkin haluan esim. tämän mantereen kehittyvän. Mutta eihän sitä ole mitään järkeä kehittää metodeilla, jotka sitten lopulta pistävät koko paikan paskaksi. Toki ydinvoima on välittömän puhdas energiantuotantomuoto mutta se vaatii aivan saatanallisen kontrollin ja valitettavasti asia on niin että eivät nämä Afrikan yhteiskunnat ole ydinvoiman käyttöönottoon valmiita. Liikaa epävarmuustekijöitä.
Tavallaan noista ongelmista kertoo vesi- ja ympäristöministeri Sam Cheptoriksen kommentti hänen Aruan districtin matkaltaan (Arua on ihan helvetin kuusessa, Kongon rajalla Adjumanin vieressä). Ukko oli ollut siellä tarkistamassa Maailmanpankin rahoittaman vesijohto- ja viemärityömaan edistymistä. Ukko oli vetänyt kierroksia Aruan keskustassa siitä, että ihmisten talojen katot ovat edelleen tehty ruohosta. "On niin maalaisen oloista että hyi" oli viestinsä sisältö kuulunut. Lisäksi äijää oli kiukuttanut paikallisten haluttomuus kaupalliseen viljelyn lisäämiseen. "Jos jatkatte käsikuokkien ja muiden alkeellisten työkalujen varassa maan kääntämistä niin vaikeaksi menee districtin nousu middle income-kastiin!" Mmmm. Tällä tasolla se argumentaatio on. Kai sitä traktorilla maata käännettäisiinkiin ja moderneja vekottimia muutenkin käytettäisiin jos se olisi mahdollista. Ja se osattaisiin. Ja niistä kaluista osattaisi/viitsittäisi/pystyttäisi pitää huolta.
Se on muuten perinteinen rakennusmateriaali se ruoho ja se on kokolailla ilmaista. Kyllä pitäisi kulutuksen/verotuksen piiriin saattaa... Onhan peltikatto toki kestävämpi yms yms mutta noissa majoissa ruohokatto kestää hoidettuna neljä-viisi vuotta ja sen uusimiseen menee kolme-neljä päivää. Se on viileämpi jne eli kannattaako? Samasta syystähän noita katukauppiaita edelleen jaagataan täällä Kampalassa. "Luottamus hyvä, kontrolli parempi..." Asiasta viidenteentoista: Odottakaa muuten vaan niin kohta saatte Suomessakin savupiippuveron.
Olipas angstista ja kehitysvastaista tänään.
http://www.hs.fi/paivanlehti/31102016/a1477802939293
http://news.nationalgeographic.com/news/2014/09/1409030-animals-wildlife-wwf-decline-science-world/
http://www.the-star.co.ke/news/2016/10/29/uganda-asks-russia-for-help-in-nuclear-power_c1446104
http://www.monitor.co.ug/News/National/688334-3436444-opm6xe/index.html
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti