tiistai 2. kesäkuuta 2015

Pyhimys?

Ei. En aio kertoa teille Simon Templarista vaan tällä kertaa aiheena on Julius Nyerere, Tansanian ensimmäinen presidentti.

Nyererehän tunnetaan lähinnä hänen Ujamaa-projektistaan, joka oli afrikkalainen versio maatalouden pakkokollektivisoinnista. Ja kuten kaikki pakkokollektivisoinnit tällä planeetalla, ei tuostakaan tullut lasta eikä paskaa. Sen seurauksena Tansaniasta tuli ruuan viejän sijasta ruuan maahan tuoja. Nyereren kunniaksi pitää sanoa, että 1985 hän myönsi asioiden tilan ja luopui presidenttiydestään. Hänen "Afrikka ensin ja sosialismi sitten"-lähetymistapansa sai Tansanian tukemaan myöhemmin ei-niin-mukavia tahoja kuten Mosambikin Frelimo puoluetta ja Zimbabwen Bobia. Ulostipa Nyerere joukkoineen myös Idin Ugandasta. Näistä jälkimmäisin oli ihan oikein ja kyllähän noiden muidenkin tukeminen on aikanaan varmaan tuntunut ihan hyvältä idealta silloin vallinneen tilanteen valossa. Nyerere ei oikein myöskään suvainnut itsensä kanssa eri mieltä olevia mutta sehän nyt oli vain normaalia.

Fiksu ja koulutettu mieshän Nyerere oli, käänteli Shakespearea swahilin kielelle ja muuta sellaista. Tansanian alueen kansat hän opetti lukemaan ja samalla hänen ansiostaan väestöä koulutettiin afrikkalaisilla standardeilla huimasti. Insinöörejä, opettajia ja lääkäreitä tuli kuin liukuhihnalta. Brittien lähtiessä maassa oli 2 insinööriä ja 12 lääkäriä.

Afrikkalaisella mittapuulla Nyerere taitaa olla ollut johtajana sieltä parhaasta päästä.

Nyt tätä miestä ollaan katolisen kirkon toimesta pää märkänä kanonisoimassa. Katolisen kirkon omien pykälien mukaan pyhimykseksi voidaan julistaa ihminen, joka on elinaikanaan toteuttanut kaksi ihmetekoa. Siis sellaista "out of this world"-tyylistä jutskaa.

Minä vaan sitä, että eikös se ole aika rasistista ehdottaa M'ualimu Nyerereä pyhimykseksi noilla näytöillä? Siinä kuultaa läpi sellainen "Eiväthän ne parempaan pysty"-asenne. Toisaalta taas jos katsotaan, että edes Nyereren Tansanian tasolle pääsemiseksi afrikkalainen valtio vaatii jumalallisia voimia ja väliintuloja niin tämä manner on sitten sitä myöden tuhoon tuomittu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Nyerere

http://fi.wikipedia.org/wiki/Julius_Nyerere

http://www.monitor.co.ug/Magazines/PeoplePower/Nyerere--Does-he-deserve-to--be-made-saint-/-/689844/2364980/-/n8efyi/-/index.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti