torstai 9. kesäkuuta 2016

Asiaa

Tänään puhutaan ruoasta. Täälläkin kun meinaan on Apacin districtissä taas nälkää eikä se tilanne tuolla Karamojassakaan ole mihinkään muuttunut.

Olen joskus aikaisemminkin tästä kertonut mutta toistetaan nyt:
33% kaikista Ugandan lapsista on huonon ravinnon vuoksi kitukasvuisia. Lounais-Ugandassa 44%. Pääministeri kiinnittää huomionsa myös siihen faktaan, että myös odottavien äitien kehno ravinto vaikuttaa heidän lapsiinsa. Hän mainitsee myös, että huonosti ruokitun lapsen potentiaaliset kognitiiviset kyvyt eivät pääse manifestoitumaan koskaan jos kasvuiän ravinto on mitä on. Eli hän jää tyhmäksi vaikka resursseja olisikin.
 Ugandassa tutkittiin tätä ravintotilannetta viimeksi 2013. Tuolloin tulos oli, että maa menettää bkt:stään 5,6% pelkästään sen vuoksi että työvoima on lapsuudessaan nähnyt nälkää ja on siten kasvanut vähemmän tuottaviksi kansalaisyhteiskunnan jäseniksi.

Nämä ovat helmikuulta 2015. Malawissa oli myös mielenkiintoista kun parikymppiset isolta osalta presidentti Muluzin toimien aikaansaamien nälänhätien/erittäin vajavaisen ravintotilanteen uhrit olivat henkiseltä kehitykseltään 'bout 11-vuotiata. Pysyvästi, sillä eihän noita kasvuajan ravinnonpuutteesta johtuvia kehitysvaurioita korjata. Suomessa Helsingin pommituksilta on säästynyt 1920-luvulta asti potilastietoja ja niiden perusteella on pystytty osoittamaan, että jopa isoäidin ravinnonpuute vaikuttaa lastenlasten terveyteen. Ja tottakai tuollainen ketjuuntuu. Eli tavallaan ihan otsallaan nähtävää kamaa.

Siksipä olikin yllättävää että vasta nyt tätä asiaa on tutkittu ensimmäistä kertaa globaalisti. Ote hesarista:

 JOKA KOLMAS kehittyvissä maissa asuva lapsi jää jälkeen henkisen kehityksen perustavoitteista, paljastaa uusi tutkimus. Kehitysongelmat saattavat haitata heidän terveyttään, koulutustaan ja selviytymistä aikuiselämässä, tutkijat varoittavat.
 RAPORTIN MUKAAN ongelmat koskettavat kolmannesta 3- ja 4-vuotiaista lapsista köyhissä maissa, pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Lisäksi 16 prosentilla lapsista oli häiriöitä fyysisessä kehityksessä.

http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002034

Pitkään jatkuessaan näissä tiloissa syistä voi tulla seurauksia ja päinvastoin. Summa summarum: Onhan se nyt aika kamala tilanne että kaikenlaisia moderneja tekniikoita ei voida ottaa käyttöön vain siksi, että suurella osalla kansasta ei korvien välissä jerkku riitä.

Mä en muuten kaipaa sitten yhtäkään genetiikka-kommenttia tähän. "The Bell Curve" käsiteltäköön jossain muualla.

Kansallinen vapaa on ja kovat lego-tornin rakennukset meneillään. Menen valvomaan työmaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti