keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Päivän epistola

33% kaikista Ugandan lapsista on huonon ravinnon vuoksi kitukasvuisia. Lounais-Ugandassa 44%. Pääministeri kiinnittää huomionsa myös siihen faktaan, että myös odottavien äitien kehno ravinto vaikuttaa heidän lapsiinsa. Hän mainitsee myös, että huonosti ruokitun lapsen potentiaaliset kognitiiviset kyvyt eivät pääse manifestoitumaan koskaan jos kasvuiän ravinto on mitä on. Eli hän jää tyhmäksi vaikka resursseja olisikin.

Suomessa Helsingin pommituksista säästyneistä terveyskorteista pystyttiin muutamia vuosia sitten päättelemään että jopa isoäidin riittämätön/kehno ravinto odotusaikana näkyy vielä kahden sukupolven päässä.

No. Tätähän se oli jo Malawissakin jossa pari lähimenneisyyden nälänhätää kyllä näkyi.

Pääministeri toivoi siis lapsille parempaa ruokaa jotta maa voisi kehittyä ja kasvaa tulevaisuudessakin. Näkökulma on valtiollinen ja se ei aina välttämättä ole niin kaunis lähtökohta. Onhan niitä maita nähty joissa kansalaisen pääasiallinen tehtävä on olla vain hallintoalamainen.

Ugandassa tutkittiin tätä ravintotilannetta viimeksi 2013. Tuolloin tulos oli, että maa
menettää bkt:stään 5,6% pelkästään sen vuoksi että työvoima on lapsuudessaan nähnyt nälkää ja on siten kasvanut vähemmän tuottaviksi kansalaisyhteiskunnan jäseniksi.

Pääministeri ei puhunut mitään siitä miksi asiat ovat niinkuin ovat.

EU ja WFP boostaavat omia kouluruokinta ohjelmiaan. Maassa, jossa rautakanki itää kolmessa viikossa jos sen lyö peltoon pystyyn.

Tässä oli nyt taas sen verran pureskeltavaa että loppuun vain:

EU antoi 200 miljoonaa euroa teiden sun muiden väylien kunnostamiseen. Olivat huolissaan mahdollisesta korruptiosta. Presidentti M7 ei kommentoinut korruptiopelkoja millään lailla. Leijonan osan näistä urakoista on saanut Mota Engil Africa. Kuullostaako firma tutulta? Voipi kuullostaa sillä:

http://rapo.vuodatus.net/lue/2010/01/mitenhan-suu-kohta-laitetaan

http://rapo.vuodatus.net/lue/2010/04/vasahtanytta

No. Antoihan EU juuri Mugabellekin 234 miljoonaa ja lievensi tämän matkustuskieltoa. Mitäs katsokaas pienistä:

http://www.theguardian.com/global-development/2015/feb/18/eu-aid-zimbabwe-relations-robert-mugabe-thaw

Ja vähän vanhempi linkki:

http://www.theaustralian.com.au/news/world/millions-missing-but-un-ignores-zimbabwes-quiet-genocide/story-e6frg6so-1111112796083

Avioliittolaista aka red herringistä: Kuulemma tuhoaisi nykyisessä muodossaan avioliiton jumalallisuuden sallimalla avoliiton. Myöskin avioerossa omaisuuden jako on paha. Jollain minulle vielä selvittämättömällä tavalla tuo laki myöskin promoaisi perheväkivaltaa.

EAC eli Itä-Afrikan yhteisö meinaa bannata käytettyjen vaatteiden ja autojen tuonnin. Ensimmäinen voi olla ihan hyväkin idea. Toinen koskisi ilmeisesti yli 10 vuotta vanhojen autojen tuontia. Molemmilla toimilla pyritään kehittämään paikallisia tuottajia. Joo... Kyllä mäkin pidän silloin tällöin paikallisesti tuotettuja vaatteita ja hyvin ne päällä pysyvät. Mutta että itäafrikkalainen auto? Keniassa tuotetaan jo Mobius-merkkistä biiliä listahinnalla alkaen 10 600 taalaa. Ei tule pojat kauppoja.

Huoh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti