maanantai 25. huhtikuuta 2016

Niinhän se on

Ugandassa on ollut viime aikoina juu aika turbulenttistä. Kuten olette saaneet lukea.

Noiden kaikkien uutisoimieni juttuhen lisäksi ns. land grappingsit ovat edelleen jatkuneet vanhaan malliin. Eli maakiistat. Niissä on kuollut ihmisiä, tasaisen tappavalla tahdilla.Näitä kiistoja on eritoten Ugandan central regionilla joka sattuu myös olemaan Bugandan kuningaskunnan aluetta.

Kampalassa, jossa varsinkin kylän keskustan alueella/liepeillä maa alkaa olla hinnoissaan, nämä maa-asiat ovat näkyneet mm. yht'äkkisinä valtion koulujen purkamisina kun joku korruptiopelle on siirtänyt koulujen tontteja yksityisten omistukseen. Myös yksityisten ihmisten maaomaisuutta on ajoittain, tuosta noin vaan, siirretty paperilla milloin kenenkin ison kihon haltuun. Eihän siihen tarvita kuin oikea viskaali, pari paperia ja rutkasti erilaisia tärkeän näköisiä leimoja noihin "kauppakirjoihin". Olenhan mä näistä joskus ennenkin kertonut... Nyt on Kololon secondary school tulilinjalla.

No. Viime viikolla M7 veti sitten todellisen ässän hihasta.

Nuo maakiistat ovat kolonialistien eli brittien vika. He kuulemma aikanaan sekoittivat asiat.

Rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että yksikään ugandalainen joka on kommentoinut tätä lausuntoa ei ole sitä ymmärtänyt.

Minä tiedän että tätäkin blogia saattaa lukea ihmisiä, joiden mielestä kaikki Afrikan vaikeudet ovat johdettavissa kolonialismista. Siitä huolimatta kehoitan miettimään:

Tämä maa on ollut rapia 50 vuotta itsenäinen. Sisällissotaa ja erilaista diktatuuria on pidellyt, viimeisintä yli 30 vuotta. Voisikohan se syy mitenkään löytyä mistään muualta kuin inhoista kolonialisteistä?

Kuten sanottua, niin ovat askeleet samat kuin Malawissa että oikeasti vähän hirvittää.

Muuta: Uganda valitsi Tansanian-reitin öljyputkelleen. Toinen vaihtoehto röörinvedolle olisi ollut Kenian Lamu. Lamussa sataman rakennustyöt ovat pari vuotta aikataulusta jäljessä, maastossa olisi ollut paljon enemmän jyrkempiä nousuja ja... Somalian Al-Shabaab on turhan lähellä. Al Shabaab, joka viime viikolla laittoi taas yhden kenialaisen Somalia-operaation varuskunnan nippuun. Siellä eivät kuulemma olleet vartiomiehet millään lailla valmistautuneita. Ei edes vöitä kiinni konekivääreissä ja kun rytinä oli alkanut, olivat panssariajoneuvot ajelleet ensimmäisinä karkuun.

Kaipa tuohon Ugandan ratkaisuun vaikutti sekin, että Kenia teki ugandalaisten mielestä oharit ryhtyessään kehittämään omia geotermisiä sähköntuotantotapoja instead of että olisivat ostaneet lisää ugandalaista virtaa.

Ugandalaisesta virrasta puheen ollen: Karuman voimalaitostyömaalta padosta löydetyt halkeamat kuuluvat kuvioon ja ovat helppoja korjata. Ovat kuulemma ohijuoksutus-kanavassa. Toivottavasti asia on näin.

Juuri muuta uutisoitavaa ei sitten olekaan.
 Sadekausi päällä joten näitä kavereita saa pestä alvariinsa.
 Jo perinteeksi muodostuneet lauantailätyt uppoavat edelleen.

 Remmissä kulkeminenkin on alkanut sujua...
...Niinkuin myös varisjahti. Tuossa yläpuolella tosin pyörii välillä aika paljon haukkoja, joten tämä popsittu yksilö taisi olla niiden jäljiltä jo vioittunut. Vaikka en mä toisaalta tiedä: Peppi ja Lotta metsästävät selvästi kimpassa ja kyllä e pirun vikkeliä ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti