keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Mulagon liikenneympyrä

Tunti. 60 minuuttia. 3600 sekuntia.

Niin kauan ehti Ugandan presidentinvaaleissa jonkinmoista menestystä saavuttanut tohtori (siis lekuri) Kizza Besigye olla vapaalla jalalla eilen.

Heppu oli menossa juhlistamaan vapautumistaan puolueensa toimistolla järjestettyyn rukoushetkeen ja hän pääsikin otsikossa mainittuun liikennehässäkkään asti. Sitten tuli stoppi.

Ennen tuota stoppia Besigye oli ajellut Kampalan ruuhkassa aikansa ja tottakai hänet oli tunnistettu. Kadunvarsikaupat olivat alkaneet tuutata ilmoille Besigyen vaalibiisiä ja kansaa oli alkanut valua paikalle. Pariin kertaan poliisi oli jo tässä vaiheessa koittanut pysäyttää Besigyen autoa mutta kansanjoukon avoin poliisille naureskelu oli saanut nuo muutamat partiot muuttamaan mieltään. Paskalakit olivat kuitenkin saaneet koko ajan lisää apujoukkoja.

Sitten tuossa liikenneympyrässä oli alkanut tapahtua.

Siellä nimittäin olikin ollut vastassa jo oikein kunnolla panssaroituja poliisiajoneuvoja ja rynkky & patukkamiehiä. Pippurisumute oli ruvennut virtaamaan ja pamppu heilumaan, kokolailla randomisti. Koko orkesteria oli johtanut Kampalan keskuspoliisiaseman komisaario, joka on par'aikaa epäiltynä virantoimituksessa liiallisen voimankäytön johdosta sattuneesta taposta. Tai no, murhasta. Besigyetä oli käsketty pysymään autossaan. Mukana huvissa oli ilmeisesti ollut myös NRM:n crime preventereitä.

Tuossa liikennehelvetissähän se edellisten vaalienkin jälkeinen "Besigye rikkoi oman autonsa ikkunat vasaralla ja hyökkäsi sitten poliisien kimppuun, jolloin poliisit itsepuolustuksena pruuttasivat Besigyen lukitun auton takapenkillä istuneen tohtoriin silmiin litran-pari oikein voimakasta pippurisuihketta."-sattumus pääsi käymään. Sillä kerralla Besigyen näkö säilyi vain nopean Nairobiin hoitoon lennättämisen ansiosta. M7:n oli silloin pakko se tehdä koska Kampala olisi palanut jos Besigye olisi sokeutunut.

Saa nähdä mitä kivaa tästä seuraa. Olen tässä pohjoisesta tulon jälkeen jutellut jonkun verran paikallisten frendien kanssa (lähinnä ex-kollegoiden) ja kyllä ne ovat todella kypsiä tähän touhuun. Parhaassa tapauksessa Ugandalla on edessään vain viisi hukattua vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti