maanantai 17. syyskuuta 2018

Pääsi ihon alle

Eräs täkäläinen ajatusten Tonava.

Oltiin näes taas vaeltelemassa eilen ja köörissä oli mukana tänne yhdeksän Lontoon vuoden jälkeen paluumuuttanut eukko. No joo, nämä tapaukset ovat aina ja järjestäen puolueen kiilusilmiä, ei siinä. Se etsiytyi seuraan ja alkoi vetää sitä ikivanhaa "Kaikki Eritrean vaikeudet johtuvat ulkovalloista".

En vaan jaksanut joten vastasinpa sitten omalla mielipiteelläni. Että "On se jännä ettei koskaan mikään ole ollut teidän vika. Teidän budjetistanne menee 90% kansalaispalvelukseen eli armeijalle. Samaan aikaan te ette pysty maksamaan opettajienne palkkoja. Tuolla kommentilla viestit myös meikäläisen täällä olon ja työskentelyn olevan ongelma, vaikka juuri tuolla opetus-sektorilla olen." Seuraavia perusteitani en viitsinyt siinä vuoristopolulla ähkiessä ilmaista:

1998 sota Etiopiaa vastaan oli Eritrean aloittama, piste. Ertsilä hyökkäsi, piste. Itsevaltiaan päättämää hyökkäystä vastustaneet pistettiin leireille ja sinne ovat kuolleet. Sodassa tuli Ertsilälle naamariin jotta kolisi. Suurimmat kansainväliset arviot puhuvat 150k eritrealaisesta kaatuneesta. Tämän sodan seurauksena Etiopia miehitti rajasopimuksessa Eritrealle määrätyn Badmen kylän kahdeksikymmeneksi vuodeksi.

Tuo mamma puhisi myös että "Rauha tuli Eritreaan vasta kuukausi sitten ja että miehitystä on pitänyt pelätä. Kauanko Suomessa on ollut rauha, te olette ihan eri tilanteessa." Kysyessäni "Kuka tänne olisi tulossa?" vastauksensa oli "Etiopia."

Niin. Miksiköhän? Kenen vika? Kuka aloitti? Kikkelis kokkelis. Etiopia teki Eritrealle tasan saman kuin mitä jenkit tekivät suurelle ja mahtavalle. Tai minkä busmanni tekee antiloopille. Vastustajan kilpailuttaminen henkihieveriin toimii, ja siinä on vastustajan aivan turha natista. Aurinkokuningas Tammisen sanoin "Jos ei kuumuus maistu niin pitää pysyä poissa kyökistä tai saunasta."

"Jassoo. 28 vuotta itsenäistymisestään Suomi oli käynyt yhden erittäin verisen sisällissodan ja kaksi sotaa täysin ylivoimaista Neuvostoliittoa vastaan. Maata ei oltu vallattu. Lisäksi takana oli rapia viisisataa vuotta käytännössä Ruotsin koloniana oloa. Silti asiat saatiin naapurin kanssa jotenkin järjestymään, kauppa kävi eikä koko kansan tarvinnut olla rajalla torrakko kädessä. Eli erilainenkin tie on mahdollinen jos sitä halutaan."

Kysyin sitten "Mitä Etiopia täältä haluaisi?" ja vastaus oli "Meren." Mmmmm... Kerroin että Etiopia oli onnistunut ennen tätä nyt tullutta rauhaa varmistamaan itselleen meriyhteyden viennille ja tuonnilleen Djiboutin ynnä Kenian kautta. Lisäksi niillä on vahva kansallinen lentoyhtiö. Samalla totesin Eritrean tehneen aikanaan strategisen virheen kun he olettivat Etiopian vain jatkavan tuontiaan Eritrean satamien kautta, olkoonkin että ne lähempänä Addista olisivatkin. Eihän Etiopiakaan voinut jäädä täysin Eritreasta riippuvaiseksi. Mammalla alkoi takoa tyhjää...

"Maailman pitäisi ymmärtää Eritrean erilaisuus. Meidän pitäisi antaa olla ja tehdä omaa juttuamme kuten haluamme."

Jaaha. "Eli maailman pitäisi hyväksyä teidän pelisääntönne ja antaa teidän tehdä mitä vaan ilman seuraamuksia. Ei maailma niin toimi. Sitä niität mitä kylvät. Maapallolla ei ole yhtäkään valtiota jonka ei tarvitse ottaa kansainvälisissä suhteissaan huomioon muita. Ei yhtäkään. Ja nyt Eritrealle pitäisi antaa vapaalippu?"

Katsokaas kun kyllähän minä olen jonkin asteisen kansallisen itsemääräämisoikeuden kannalla. Kauppaliitot ovat ookoo. Filosofisesti ajatellen eritrealaisilla on oikeus tehdä sitä "omaa juttuaan" rajojensa sisällä niin paljon kuin sielu sietää. Eritrealaisilla ei kuitenkaan ole minkään valtakunnan oikeutta alkaa vinkumaan jos heidän omien toimiensa vuoksi tulee niskaan pakotetta ja ulkomaailma annakaan heille slackiä. Ulkomaailmalla ei ole mitään velvoitetta pelata peliä Eritrean säännöillä. Olen joskus sanonut näiden olevan porukkaa, joka ilmoittautuu keskiviikon shakkiturnaukseen ja tulee sitten paikalle torstaina syyttämään turnauksen järjestäjiä provokaatiosta kun turnauksessa ei pelatakaan Trivial Pursuitia.

Näissä on jotain samaa kuin malawilaisissa, jotka eräs kaverimme tuomitsi "nation of semi-beggars":seiksi. Ulkomaailma on niin ilkeä kun se ei annakaan sementtiä, rakennuspuuta,ruokaa jne, vaan kyselee jotain kidutetuista, tapetuista, varastetuista...

Kuriositeettinä: Eräs korkeasti koulutettu, maailmaa nähnyt eritrealainen kertoi viime viikolla olleensa aikanaan Kiinassa. "Me ollaan niin konservatiivisiä että en kyllä syönyt niiden ruokaa kahteen viikkoon." Tämä on hyyvin yleinen asennoituminen täälläpäin. Eli vieraiden maiden kulttuureja & tapoja ei pidetä juuri minään. Kuitenkin sitten noiden vieraiden maiden pitäisi kunnioittaa kaikessa täkäläisiä käytänteitä.

"Mutta kun me olemme ihan erikoinen maa."

"Ja kaikki muut maapallon maatko eivät ole omilla tavoillaan erikoisia?"

Muuta: Haikilta kotiin päin ajellessamme ohitettiin rekkaparkki. Raja Etiopiaan näyttäisi toden totta olevan auki, ainakin sen kymmenen päivää jota puskaradio on huutanut. Tämä koskee myös eritrealaisia eli he saavat poistua autolla Etiopiaan. Oli meinaan koko lujasti sieltäpäin tullutta kuorma-autoa purkamassa lastejaan. Juurikin sitä puuta, sementtiä (minkälainen maa ei saa itse tuotettua sementtiä?), lekaharkkoa ja mitä vaan. Voin kuvitella kuinka noilla rekkaparkeilla käy nyt myös kaikki muukin kauppa. Etiopiasta sukulaiset lähettänevät kuskien mukana rahaa tänne, kuskit ottavat pikku komission... HIV-piikki on myös aivan varmasti Eritreassa luvassa.

Kaduilla näkyy Etiopian kilvissä olevia henkilökiesejäkin paljon. Vaikka kyllähän tuollaisen modernimman Quashain aika helposti bongaa muutenkin noiden Hiivatin viissatasten joukosta. Aika paljon noissa autoissa näyttää olevan väkeä eli noinkohan sieltä ollaan Addiksesta lähdetty hakemaan serkkuja paremmille maille? Tämän täytyy Addiksesta tuleville olla suurin piirtein samanlainen kokemus kuin meikäläisille oli Viro kasarin lopulla ja ysärin alussa.

Hinnat ovat jo lähteneet täällä kaupoissa laskuun ja samoin Nakfan kurssi. Eilen oli epävirallinen vaihtokurssi ollut jo 23/1 taalaan nähden.

1 kommentti:

  1. Joo, voipi olla Etiopan pojilla sama loikka ku meillä Svetoon mennessä,90-luvulla ramppasin siellä ja 2010 luvulla ku kävin mikään ei ollu muuttunu. Paitsi joppareiden naamat.
    Ja tunnen ketä oli sitä kylää 70-luvulla rakentamassa,ei nekään mitään eroo huomannu, ja sinne sentään viedään euroja raakasti.

    VastaaPoista