torstai 13. syyskuuta 2018

Koulu-uudistusta

Pitäähän sitä uudistua jotta pysyy kansainvälisessä tahdissa mukana. Suomenkin koululaitos on uudistunut poissaollessani monella tavalla. On tullut uusi, kuuleman mukaan äärettömän hieno OPS ja rahoitustakin on ruuvattu siihen malliin, että Suomi tuotti jo 2015 koulutuspalvelunsa tuleville veronmaksajilleen OECD:n keskiarvoa halvemmalla. Joku voisi tietysti kääntää tuon jälkimmäisen muotoon "koulutukseen käytettiin säästöjen vuoksi vähemmän rahaa kuin OECD:ssä keskimäärin ja aivan varmasti asia tulee näkymään tulevissa PISA-testeissä" mutta se olisi varmaan olisi populismiä tai jotain.

Ertsilässä menivät kanssa uudistamaan koulujärjestelmäänsä, tarkemmin sanottuna opettajankoulutusta. Opekoulutus yhdistettiin yhteen collegeen ja sen valtakunnalliseksi pomoksi valikoitui kenraali (vastaa EDF:n lääkinnästä), jonka oma koulutus on lääketieteen tohtorin. Muodostuneen opettajankoulutuslaitoksen pomoksi hän valitsi oman lääkiksen kurssikaverinsa, jolla ei ole pienintäkään hajua edzukationista. Opettajankoulutusta johdetaan tästä eteenpäin siis armeijan komentoketjulla.

Ensi viikon jälkeen pitäisi akateemisen vuoden alkaa. Sitä ennen pitäisi fyysisesti siirtää toisesta OKL-mestasta väki tonteille "meikäläiselle" tuttuun paikkaan ja surauttaa jonkin sortin toimintasuunitelmia kasaan. Osa opettajankouluttajista tulee menettämään virkansa/siirretään opettamaan omiin alma matereihinsa, kukaan ei tosin tiedä vielä että ketkä ja mihin. Kolme vuotta pyörinyt alakoulun maikkoja valmistanut ohjelma loppuu siis tämän vuoden jälkeen ja mitään hajua ei ole tulevasta.

Sinällään opettajankoulutuksen uudistamisessa on kyllä pointtinsa, eli olisihan se suotavaa saada maikoille pedagokisia opintoja alle enemmän kuin pari kurssia, oman yläkoulunsa ohella siis.
Hätäisempi toki voisi luonnehtia nyt tapahtunutta jotenkin muutenkin.

Noin muutenhan Ertsilästä kuuluu ihan hyvää. Sota on nyt virallisesti loppu elikkäs tiistaina koptien uutenavuotena avasivat pari maaraja-asemaa Etiopian kanssa. Samaan syssyyn Etiopian joukot poistuivat raja-alueelta. Eli kuten eräs tuolta "mäen päältä" johdetun twiittirykmentin sometaistelija pistämättömästi totesi: "Rauhan kameli laukkaa pitkin Toivon sarvea (viittaa Afrikan sarveen)". "Rauhankameli... khihi-hii... Toivon sarvi. Khi-hih-hiii... Tuu sää hakeen rauhas päälle ihmisoikeuksia." Absoluuttisen mitään ei ole edelleenkään kansalle asian tiimoilta viestitty ja mikään ei ole muuttunut/muuttumassa. Poliisien määrää risteyksissä on lisätty ja näkyi niillä olevan myös uusia moottoripyöriäkin. First things first.

Kotosalla ollan oltu räkäisinä ja maattu sohvalla. Samalla on mietitty Eritreassa olemisen henkistä määritelmää. Yksi esiin noussut on "laskeminen". Jääkaapissa alkavat juustot olla bäst före, niiden käyttöjärjestystä pitää laskea. Maahan roudatun vessapaperin jäljellä olevaa määrää pitää laskea (tai ei pidä, sitä kyllä on. Mutta joskus sekin loppuu). Seuraavaan varastojen täydennykseen pitää laskea päiviä (30 päivää-------> Dubai, taas. Mombasa ja Kaap Stadt olivat kanssa listoilla, kiitos Etiopian Airwaysin tänne tulon. Kaatui kylmäketjun puutteeseen ja siihen, että kummallakin kerralla, kumpaankin suuntaan, pitäisi yöpyä Addiksessa)... Saarillekin pitäisi jossain vaiheessa, kunhan siellä viilenee, mennä. YH:nä ollaan tämä ja huominen koska vaimo bröm bröm to Keren.

4 kommenttia:

 1. Oikeesti ihmetelly,niinkauan ku muistan näitä paskistaneita on pitäny auttaa,on ollu biafraa ja taksvärkkii on tehty(maksettu anetta,taqyijaa,pizzoa,mitenvaan) vapaapäivästä koulusta. Mihinhän nekin markat meni,nälkä ja kurjuus vaan lisäänty?
  Luulis joskus ees jonkun vittuuntuvan tohon totaaliseen kaiken ryssimiseen.

  VastaaPoista
 2. Asiallinen, joskin hieman epäselvästi esitetty, kannanotto.

  Edelleen julkean toistaa jotta ilman apua koulutukseen ja perus-terveydenhoitoon (ja siinä saisivat olla), Välimerellä tulee vastaan tilanne, jossa edes teoreettinen tulinopeus ei tule riittämään. Minä en päätä noista joten mitäs niitä enempää miettimään. Von Clausewitz sanoi jotta "pidä tatsi viholliseen" ja Mestari sanoi "tunne vihollisesi".

  Nämä minulla on sanottavana. Ei enempää, ei vähempää.

  VastaaPoista
 3. Joo, saunakaljoissaa päästin höyryjä. Mutta onko se sielläpäin koululaitoksessakin meininki että isoin kiho ryntää kaukalolle ja muut painukoon helvettiin, sellanen kutina nyt jutusta jäi...?

  VastaaPoista
 4. No jotain sinnepäin. Nämä eivät niinkään pistä omaan fikkaansa koulupuolen fyrkkia (koska niitä ei yksinkertaisesti ole. Valtion "budjetista" menee 'bout 90% kannsalaispalvelukseen aka armeijaan. Ihan varmaksihan tuota ei tiedä koska budjettia ei ole koskaan julkaistu. Siis yhtenäkään vuonna) mutta toki sitten esim lapsille tarkoitettuja materiaaleja saattaa joutua ihan muille työmaille. Iso kiho tekee päätöksiä joiden seurauksia ei ole mietitty pätkääkään ja näin aikaansaadut ongelmat ovat sitten alaisten vika. Jotka sitten "parhaassa" tapauksessa saavat työleiriä tai pahempaa. Njeuvostoliittoahan tämä on.

  VastaaPoista