perjantai 21. syyskuuta 2018

Kytät on poliiseja!

Eilen trokasin yhden IKEA:n peltihyllyn työnantajalle sopuhintaan (oli ylimääräisenä Dubaista tulleen Firman kimppatilauksen jäljiltä. Sen saman tilauksen josta hukkuivat meidän grillin jalat. Niinpä BBQ:ta taloudessamme valmistetaan ergonomisessa slaavikyykyssä) ja rahat on jo kannettu berjoskaan... hymiö. Ei ole. Eikä pyydetty asmaralaista hintaa. Täällähän normaali täkäläisellä puusepällä teetetty 120 cm leveä puusänky ritiläpohjalla on... wait for it right hand side.... "I'm runnin' free yeah!"......... Kaksi tuhatta taalaa. Viisi pinnaa tuosta otettiin.

Täällä ei niin maan peruusteellista ole sattunut. Olen koittanut tapella OpenOfficella Word dokumenttia auki mutta eihän siitä mitään tule. Jatketaan maanantaina sitten lapsisuojelukäytänteiden työstämistä. Pikkuplikat meinaavat ja saavat mennä yökylään mun kollegoille ensi yöksi kun sopivat ominpäin työkavereitteni kanssa vohvelinpaistotouhut.

Otsikkoon: Sortovallan aseistettu sätkynukke vei eilen työkaverilta fillarin alta. Syy tähän oli Taglieron liikenneympyrässä pyöräily. Ei saa ajaa liikenneympyrästä yli fillarilla vaan taluttaen velocipediä tulee sinun edetä. Noilla pääreiteillä ei saisi muutenkaan ajella pyörällä tahi hevoskärryillä, mutta ainakin tuon fillaroinnin suhteen lainvalvonta ei ole niin justiinsa, paitsi ihan katedraalin edestä menevällä Harnet Avenuella. Tälläkin kertaa kaverista oli mennyt ohi vasemmalta ja oikealta paikallista sotkijaa vuolaana kymenä, etnisen profiloinnin osuttua sitten sattumalta pohjoismaiseen blondiin. C'est la vie. Toisaalta täällä puhaltavat muutoksen tuulet ovat nyt tuoneet sitten joka kadunkulmaan Toppon seisomaan passissa, tumput roikkuen. Taas näin viikonlopun alla kaduilla näkyi Etiopian kilpiä ja so'on paree kattoa ettei kansa nyt ihan kaduilla ala niiden kanssa liikaa hengaamaan. Ja kauppaa käymään. Kadunvarsi vendoreilla näkyi olevan tänään mm. maapähkinävoita.

Kaikki on siis nykyään toisin. Not. Vapauden ynnä muutoksen puhuri käy niin kiivaana että viime maanantaina yhdeksän aikaan aamusta entinen valtiovarainministeri otettiin kaappiin. Oli ukko mennyt julkaisemaan Jenkeissä kirjan (eli oli saanut salakuljetettua kässärin ulos), jossa arvosteltiin presidentti kuningas Afwerkiä ja haastettiin herra julkiseen debattiin. Lisäksi kirjassa toivottiin kansallisen neuvoston (ei -Liitto Neuvoston, vaikka ihan yhtä hyvin nuo videon herrat tätä sirkusta johtaisivat kuin miten täällä nyt toilaillaan) eli parlamentin koolle kutsumista. Tuo neuvosto eli parlamentti ei ole kokoontunut melkein kahteenkymmeneen vuoteen. Herra ex-valtiovarainministeri myös kirjoitti, että kun parlamentti kutsutaan koolle, se tulee keskustelemaan herra Kouhian asemasta ja viraltapanosta.

Näillä eväillä entinen valtiovarainministeri pääsi siis nauttimaan Eritrean vankein"hoidon" palveluksista. Positiivisena puolena tässä on se, että herra valtiovarainministeri saattoi näin päästä vaimonsa seuraan, hän kun on istunut nyt kokolailla tarkkaan vuoden päivät. Syy tähän vaimon pidätykseen oli yhden pariskunnan neljästä lapsesta ritoloiden otto. Kummatkin pariskunnasta ovat Eritrean vapaussodan veteraaneja.

Viime pyhänä allekirjoitettiin myös lopullinen rauhansopimus Jeddahissa. Sopimuksen sisällöstä ei ole vuotanut julkisuuteen puolta sanaakaan. Jo prosessin alkuvaiheessa Etiopian Abiy ja täkäläinen Tarzan saivat Emiraattien korkeimman kunniamerkin. Nyt tuli sitten vastaava prenikka saudeilta kummallekin. Villeimmät arvailut ovat esittäneet Afwerkin siirtyvän Idi Aminina Saudeihin eläkkeelle ja että pojastaan (jota ei ole ennen toissa viikkoista rajan avaamista näkynyt julkisuudessa. Nyt hän oli myös faijansa kanssa Jeddahissa) tulisi seuraaja. Hmmm.... Ihan yhtä suurella todennäköisyydellä Afwerki on myynyt koko maan Etiopialla. Tai Saudeille. Tai Emiraateille. Afwerki kun tokaisi kesäkuussa Etiopiassa Abiylle jotta "Sinä olet nyt meidän kaikkien johtaja." Realiteetithan meinaan ovat sellaiset, että Etiopia tulee pelkällä massallaan ottamaan Eritreasta niskalenkin, ainakin taloudessa.

Rajan avaaminen on myös tosiaan näkynyt Asmarassa hinnoissa. Sementtisäkki maksoi ennen 3000, nyt se on 300. Vaahtomuovipatjaa tulee rekanperäkärryt humisten... Toisaalta taas etiopialaiset kantavat Eritreasta ulos vaatteita ja elektroniikkaa. Aivan oikein, puhelimia ja vanhoja telkkareita. Kas kun Ertsilässä on kuitenkin jonkun verran omaa vaateteollisuutta ja Dubaista tulee rätei ja lumpui kyllä matkalaukuissa. Etiopian pohjoisosat taas ovat Addis Abeban vinkkelistä hornan kuusessa ja siten aikas alikehittyneitä. Sinne nuo kamat menevät.

Noin muuten rajan avaaminen on vilohvisesti ja pakolaispoliittisesti mielenkiintoinen juttu. Eritrealaisethan ovat muodostaneet Välimeren Pursiseurasta ison osan. Nyt, kun raja on auki ja he voivat laillisesti poistua, voi ennen pitkää olla vaikea ertsilän poikien ja tyttöjen perustella miksi juuri Eurooppaan pitää päästä turvaan.

Älkääkä nyt tajutko väärin: Ihmisoikeustilannehan täällä ei ole muuttunut pikosenttimetrin vertaa, ainakaan parempaan suuntaan. Paitsi joo; joistan baareista saa jo kuulemma etiopialaista kaljaa. Pitää ottaa selvää.

Jaa juu: Rajan avaaminen näkyi muuten siinäkin että ensimmäinen koleratapauskin on luotettavan lähteen mukaan saatu maahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti