Semmoisia oli käynyt presidentin farmilla. Olivat jääneet kiinni kuorma-autonsa kanssa, jossa oli ollut pokana rapia mailin verran verkkoaitaa. Palkinnoksi tuli kolme vuotta kuritushuonetta. Ja siinäpä nämä Ugandasta mainitsemisen arvoiset jutut ovat. Kyllähän täällä edelleen "sitä samaa" tapahtuu mutta nyt kun katse on jo pikkuhiljaa horisontissa en jaksa kaikista parlamentin rahojen pimittelyistä lämmetä. Sitä paitsi Suomessa Tilastokeskus ilmoitti valtion saaneen kärsään rapia puoli miljardia takausvastuita ja että enää valtiontakauksista ei suomeksi kirjoitella. Että pieniä silakat joulukaloiksi jne.
Sitä Eritreaa olen tutkinut. Ihan alkuun pitää sanoa että on väärin rangaista sitä maata kapean hcr-näkökulman pohjalta. Tai siis on väärin rangaista vain niitä, samaan aikaan kun alueen jok'ikinen maa on ihan sitä samaa. Djibouti on kunnostautunut yrityksissä vetää Eritrea jatkuvasti ICC:hen mutta Djibouti toki hyötyy eniten siitä jos Eritreaa eristetään yhä enemmän. Etiopia kun hoitaa tuontinsa heidän kautta.
Taloussaarto napsahti aikanaan päälle Eritrean tuettua Somalian islamisteja, joista sitten aikanaan muodostui Al-Shabaab. No, tyhmäähän se oli. Asia tutkittiin harvinaisen seikkaperäisesti YK:ssa ja runtua tuli.
Mitä ei tutkittu oli Etiopian saman aikaiset toilailut Somaliassa. Katsokaas kun täällä kansainvälisessä politiikassa on aivan normikauraa koittaa puuttua naapureiden asioihin. Se Eritrean tuki oli suunnattu Etiopian rahoittamia somaleja vastaan.y
Etiopia ja Eritrea antoivat myös aikanaan rajakiistansa ylempien tahojen ratkaistavaksi, samalla ilmoittaen kummankin tyytyvän päätökseen. Kun se päätös olikin Eritrealle suosiollinen, ottivat etiopialaisen hernemaan klyyvariinsa.
Viimeksihän nuo kaksi maata ammuskelivat toisiaan viime vuoden kesäkuussa. Silloin oli kyse eräänlaisesta rajaan jääneestä hyrsylänmutkasta. Etiopialalla oli hallussaan high ground mutkan ympärillä ja eritrealaiset olivat laaksossa siellä mutkassa. Mitä ilmeisimmin Etiopia oli suorittanut invaasion ja parin päivän jälkeen he olivat saaneet laaksonkin haltuunsa.
Seurasi huikeita selityksiä. Eritrea oli kuulemma aloittanut ammuskelun paikalla olleiden kahden etiopialais-rykmentin niskaan, viideltä aamulla. Nämä viattomat rykmentit olivat tuolloin olleet pelaamassa keskinäistä, epävirallista jalkapallomatsia. Kannattaa katsoa mihin aikaan aurinko nousee noilla seuduilla... No, summa summarum: Ban Ki Moon kehoitti tuon kahakan tiimoilta kumpaakin osapuolta rauhoittumaan.
Miksiköhän näistä ihan puolueettomista kansainvälisen politiikan asiantuntija-julkaisuista tulee väkisinkin mieleen että maailmaa taidetaan jossain määrin kusettaa Eritrean kysymyksessä? Varsinkin kun on todisteet siitä, että pariin kertaan US on hylännyt Eritrean esittämät liennytystarjoukset. Toisella kerralla syyksi esitettiin "Eritrean neuvottelijat ovat arrogantteja". Aika uskomaton syy. Muutenkin kun on tutkaillut edellisen jenkkipresidentin ulkopoliittista toimintaa yhdessä ja erikseen, on väkisinkin mieleen meinannut nousta kuva hmmm.... aika autoritäärisestä kaverista. Alan Dulles sanoi 1952 että moraalisesti Eritrealle kuuluisi itsenäisyys mutta suurvaltapoliittisista syistä siihen ei voi suostua. Tuo doktriini taitaa olla edelleen voimissaan.
Missään nimessä tätä ei pidä ymmärtää sitten niin, että kiistäisin tulevan asemapaikan kipupisteet. Pitää vaan koittaa ymmärtää mistä tietyt asiat/asenteet voivat johtua.
The Master says
Know the enemy, Know yourself,
And the victory is never in doubt,
Not in a hundred battles.
He who knows self, but not the enemy
Will suffer one defeat for every victory.
He who knows
Neither self
Nor enemy
Will fail
In every battle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti