torstai 7. heinäkuuta 2016

Öhö öhö

Hoiman öljynjalostuksesta ei meinaa tulla mitään.

Ugandalaiset eivät ehkä täysin tajunneetmihin lähtivätkun menivät aikanaan antamaan jalostamon rakennusurakan veli venäläisille. Täällä kun on tottu sellaiseen asioiden vallitsevaan tilaan, jossa ugandalaiset ovat saaneet olla se kusettava osapuoli. Me kaikki muinaisuuden idänkaupan kommervenkeistä kuulleet suomalaiset kuitenkin tiedämme, että Vasilin ja Koljan kanssa leikkiessä pitää olla tarkkana. Muuten voi hukku viedä kaiken.

No, ihan näin ei ole kuitenkaan käynyt. Ugandalaisille on kuitenkin selvästi tullut yllätyksenä se, että neuvottelupöydän toisella puolella istuu väkeä, jotka ovat ihan yhtä kieroja/valmiita pudistamaan hankkeen riskejä vastapuolen hartioille kuin mitä täkäläiset itse ovat. Tämä on pitkä tarina joten laitan taas tuonne perään linkin. Saatte itse lukea jos kiinnostaa.

Tähän kun vielä laittaa päälle raakaöljyn hinnan laskun hankkeesta sovittaessa valliinneesta 110 taalasta nykyiseen 48 dollariin, voin vain kuvitella tunnelmia neuvottelupöydässä viimeisen sanotaanko nyt vuoden aikana.

Sitten on vielä se fakta, että noita neuvotteluja Ugandan puolelta ovat käyneet tasan tarkkaan vain M7 ja hänen lähipiirinsä. Koska M7 mikromanageroi ja on myös toimimattoman demokratian pomomies, on öljy-yhtiöillä aika suuret riskit polttaa näppinsä hänen kanssaan pelatessaan. Yksikään noista öljy-yhtiöistä kun ei halua saada käsiinsä uutta mahdollista Ken Saro-Wivaa.

Tässä melko mielenkiintoinen raportti aiheesta viime vuodelta. Jos ette jaksa lukea koko tekstiä niin sivut 25-30 kertovat paljon.

Näiden seurauksena melkoisen varmaa on, että ei virtaa petrokemianteollisuuden tuotteet ulos Ugandasta 2020 (johon tuotannon aloittaminen on nyt ollut tähdättynä. Ihan alun perin öljyä piti alkaa tuottaa 2012)  Hyvin suurella todennäköisyydellä koko ajan on tulevia öljytuloja vastaan kuitenkin "kotattu"eli otettu lainaa.

Keniasta löydettiin öljyä 2012 ja tällä hetkellä yleinen arvio on, että Kenia saa omansa markkinoille ennen Ugandaa.

http://www.monitor.co.ug/News/National/Russian-firm-open-to-talks-for-oil-refinery-project/-/688334/3282876/-/item/0/-/mffr44z/-/index.html

Idd-al-Fitron päällä tänäänkin. Tosin tämä toinen päivä ei ole enää kansallinen vapaa. Sheikit ova pitäneet puheita ympäri Ugandaa ja ihan järkeviä(kin) niissä on puhuttu. On varoitettu nuorisoa huumeista ja uhkapelaamisesta jne. Itäisissä provinsseissa tuomittiin terrorismia. Muslimien keskinäinen tappeleminen tuomittiin ja se katsottiin pääsyyksi siihen, että muslimivaltaiset alueet ovat alikehittyneitä.

Ja sitten Gulussa, Acholien alueella, sanottiin että "ei ole hyvä idea liittyä hallitusta vastustavaan aseelliseen taisteluun". Että sillä lailla. Toki juuri tuolla seudulla on vankkaa kokemusta Lord's Resistance Armyn meiningistä, mutta tokkopa tuo sheikki enää siitä puhui?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti