tiistai 12. heinäkuuta 2016

Besigye pääsi vapaalle

100 miljoonan shillingin (27 000 euroa) takuita vastaan. Annan viikon verran aikaa ja taas mennään...

Etelä-Sudania tässä on tullut seurattua. Tänään Ugandan armeija ilmoitti että se evakuoi jumiin jääneet ugandalaiset. Salva Kiir ja Riek Machar ovat kummatkin ilmoittaneet joukoilleen tulitauosta mutta nyt taitaa olla tilanne sellainen, että joukot eivät enää ukkoja kuuntele. Kummankin joukoissa kun on paljon jengiä, joka ei vuoden 2015 rauhansopimusta halunnut.

Issehän olin maaliskuussa Pohjois-Ugandassa. Tuolloin kuskini Ali, jolla oli tiiviitä(kin) bisnessiteitä rajan taakse sanoi, että Etelä-Sudan ei tule kestämään puolta vuotta. Suurimmaksi syyksi hän mainitsi Etelä-Sudanin punnan romahtamisen. Ali oli kokolailla oikeassa.

Laitoin erään ison suomalaisen sanomalehden uutiseen kommentin joka ei ole ainakaan vielä läpäissyt sensuuria. Tiedä sitten miksi, siinä kun ei ole mitään muuta kuin totta. Eikä se nyt niin hapokaskaan ole. Tässäpä tuo samainen kommentti. edit: Nyt näkyy olevan. Vaimon nimimerkillä...

On totta että nyt on alkamassa Etelä-Sudanin toinen sisällissota. Maassa on käytännössä koko itsenäisyyden ajan ollut kaksi armeijaa. Pitää kuitenkin muistaa, että tämä konflikti on suoraa jatkumoa koko Sudanin sisällissodasta 1990-luvun alusta.¨

Silloinhan Machar oli nuereiden kapinaliikkeen johtajana ja hän sai jopa Khartoumista aseita ja apua tappeluunsa dinkoja vastaan, joita Uganda vastaavasti tuolloin aseisti. Varmemmaksi vakuudeksi jo tuolloin nuerit ehtivät taistelemaan myös keskenään.

Etelä-Sudanin kahtia jakautuminen näkyy kaikessa ja oli vain ajan kysymys, milloin taistelut alkaisivat. Sinne on nyt kasvanut kaksi sukupolvea, joille konfliktin ratkaisemisen ensimmäinen keino on väkivalta. Tämä näkyy aivan kaikkialla. Ihmiset joilla olisi ollut varaa investoida esimerkiksi taloihinsa eivät sitä tehneet. Koska taloa ei saa rähinän alkaessa mukaan. Kallis ja luotettava maastoauto on ollut parempi investointi. Melkolailla kaikki vähittäiskauppa on siten ollut rajan takaa "matkailevien" ugandalaisten hallussa.

Viime vuoden lopulla Etelä-Sudanin puntan romahtamisesta johtuen perheiden naisväkeä lapsineen alkoi saapua Ugandan puolelle pakolais-setlementteihin koska rajan takana ei palkalla enää elänyt (samaan aikaan alueelle iski myös kuivuus).

Summa summarum: On tosiaan hyvinkin mahdollista, että Kiirillä ja Macharilla ei ole enää kontrollia joukkoihinsa koska maan hallituksella ei ole enää tarjota riittäviä "etuja" joukoilleen. Eilen alueelta kantautuneet viestit kertoivat tulitaukoilmoituksen lähinnä kiihdyttäneen ampumista. Uganda on tänään ryhtynyt evakuoimaan kansalaisiaan Etelä-Sudanista...

edit2: Jaha. Ugandan armeija meni tosiaan rajasta yli. Eivät ole kuulemma matkalla Jubaan vaan evakuoivat ugandalaisia. UG:n armeija on onneksi tunnettu siitä, että se ei rupea kärhämöimään alueen sodissa. Eiku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti