maanantai 14. elokuuta 2017

Lomat lusittu

Tai johan me viime tiistaina lähdettiin takaisin Eritreaan. Vaimo oli jo lähtenyt viikkoa ennen. Suomeilusta nyt sen enempää kait taas tarvitse kertoa? Saunomista ja makkaran nassutusta kehnoissa keleissä.

Taloksi asettumisen merkeissä on mennyt. Meidän kamat olivat tulleet Massawaan joskus heinäkuun puolen välin tienoilla ja ne vartoilivat siellä vaimon paluuta. Toissa lauantaina oli sitten merikontti pössähtänyt tuohon kadulle ja puoltatoista tuntia myöhemmin laatikot sun muut olivat talossa sisällä. Aika pommin jäljiltähän täällä edelleenkin on, varsinkin kun vuokraemäntä ei ole saanut aikaiseksi omien romujensa poisvientiä. Annan tosin hälle vielä jonkin aikaa släkkiä koska niin paljon noi kamat meitä touko-kesäkuussa jeesasivat. Ruuvimeisselin ja hylsysarjan parissa olen siis lähinnä pyörinyt ja sormiani verille kolhinut. Tai no, oon mä jo omassa kyökissä kerinnyt pikkuisen häärimään. On meinaan aivan tolkuttoman hienoa kun on omat puukot, kasarit, ysärit ja jääkaapit. Virtaakin saa tarvittaessa generaattorista ja pyykkikonekin tuli asennettua. Netti perkules kuitenkin on temppuillut ja sen vuoksi jäi lauantaina näkemäti Rooneyn paluu & maali.

Koululaiset aloittelivat koulua tänään. Oli aikas tyhjää aamulla kognitiotehtaan pihalla. Muun muassa yhtäkään italialaista ei näkynyt. Niillä on loma vielä päällä.

Eilen käytiin taas vaeltelemassa ja läähättämässä vuorilla. Mukaani Pörriäisestä hommaamani astma-setti tosin jeesaa. On tullut esimerkiksi nukuttua vähän paremmin kun ei vanne kiristä koko ajan rintakehää. Vähän välillä päätä tosin särkee ja sama taitaa olla U:llakin vikana. Emmeköhän kuitenkin tästä taas ajan myötä tokene. Siinä vaellellessamme nähtiin vanhoja itsenäisyyssodan aikaisia etiopialaisten rakentamia kenttälinnoitteiden jämiä sekä 2000-luvun alkuvuosilla hallituksen purkamia yksityistalojen loppuja. Asmaran ympäristöön oli tuolloin noussut kyläkuntia hartiapankeilla, niin kuin nyt olettaa voikin. Ihminen kun on yleensä sellainen yritteliäs otus. Maailmanpankki oli jopa rakennellut kouluja noihin kyliin. Koska kuitenkin filosofisessa mielessä tuollainen omatoimisuus/hallituksesta riippumattomuus asuntojen suhteen on haram, on noista kylistä jäljellä enää ne koulut. Jotka siis ovat nykyään asuinkäytössä tai tyhjillään. Älkää kysykö mikä järki... muu kuin kontrollin tarve siis.

Sateet ovat täällä, kuten koko Sarvessa, olleet mitä olleet. Eilen tosin tuli vettä jotta moikasi. Pelloilla näkyy jonkun verran vihreätä mutta noin pääasiassa kasvu on semmoisen kuukauden myöhässä. Saas nähdä kuinka äijäin käy... Vielä on toivoa sapuskan valmistumisen suhteen mutta tiukalle se taitaa mennä. Siellä rupeaa kuitenkin syys-lokakuussa tulemaan vilu vastaan. Sateita saisi muutenkin tulla vielä lisää, ihan yleisen vesitilanteenkin korjaamiseksi. On keskimäärin ihmiselo mukavampaa kun on puhdas ja ei-janoissaan. Tämä siis koskien paikallisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti