keskiviikko 14. syyskuuta 2016

I walk the (fault)line

5,7 Victoriajärven rannalla lauantaina jytisytti täälläkin. Tai jytisytti ei ole oikea sana kuvaamaan sitä tunnetta joka maanjäristyksestä irtoaa. Huojutti. Mitenkähän tätä maalailisi... No. Jokainen on joskus ravistanut pitkää mattoa. Kuvitelkaa se maton "aalto" kulkemaan yhtä kepoisesti parin millin rosteri-/kattopeltilevyssä frekvenssillä 2/sekunti. Sen ei pitäisi olla mahdollista mutta siinä se vaan menee.

Onhan näitä muutama aikaisemminkin koettu mutta tämä oli tähän astisista ehtottomasti pisin ja voimakkain. Mentiin oikein ulos tarkkailemaan josko talon sisäkattoon alkaa muodostua halkeamia. Lattiassahan meillä onkin pikku murtumaa edellisen, pari-viisi vuotta sitten tapahtuneen ryöpytyksen jäljiltä. Likemmäs minuutin verran sitä piti.

Otsikko viittaa myös kävelyyn joten siitä nyt sitten.

Mikä helvetti siinä vastaantulevan liikenteen kanssa samalla puolella kulkemisessa on niin vaikeata? Miten on mahdotonta todeta ruuhkaisilla, jalkakäytämättömillä teillä "katos, tuossa tulee pikkulapsi vastaan. Annanpa sille tilaa"?

Joo, kyllähän mä tiedän että "vanhempien kunnioitus jne" on kulttuurissa kova sana mutta silti. Ja ne päinkävelijät ja Kohtalonlapsen tönijät ovat järjestäen naisia.

Nämä ovat pieniä asioita mutta kyllä näistä jonkinlaisia pieniä yleisempiäkin analogioita voisi vetää. Eipä nyt kuitenkaan mennä sinne vaan uutisiin.

Adjumanissa, Aliwaran kylässä (kävin siellä minäkin) oli ollut koolla vihainen väkijoukko. Jutun otsikkona lehdessä on "Yksi kuoli kun poliisi pelasti epäiltyjä". Nuo epäillyt, kaksi kappaletta, olivat väkijoukon käsissä pääsemässä puunoksaan, palamaan tai ihan muuten vaan hengestään. Koska noituus. Olivat kuulemma pistäneet jujun viime kuussa itsensä hirttäneen jannun päälle.

Yhdeksän poliisia oli tullut paikalle kuin Morgulin ratsastajat. Neljällä Sormusaaveella oli ollut Kalashnikovit. Näillä mestariseppien takomilla taikakaluilla oli sitten ruvettu rumpsimaan joukonhajoitusloitsuja taivaalle ja tämän seurauksena eräälle Patrick Itoma Vundrulle oli tullut kaksi ylimääräistä reikää päähän, pienempi etupuolelle ja isompi takapuolelle.

Patrickin sukulaiset olivat dumpanneet ruumiin paikalliselle poliisiasemalle. Sitten oli neuvoteltu.

Neuvottelujen tuloksena poliisi oli maksanut kaikki Patrickin kuoppaamisesta koituneet kulut. Ja siinä se. Niin paljon se ihmishenki paikoitellen maksaa.

"Polliisista päivää" edelleen. Museveni on määrännyt Kampalassa riehuneen poliisin Field Force Unitin kymmenentuhatta miestä lähetettäväksi "muille kriisialueille" (suora käännös). Tämä osasto on ollut jokaisen "joukkojenhallinta tilanteen" etunenässä, tunnetuin seurauksin. Museveni itse käytti Pilatuksena divisioonan (nii-in, sen verran niitä on tuolla kaduilla ollut) käytöksestä käsiään pestessään sanoja "synkkä", "kolkko" ja "surkea". Nyt tämä porukka sitten siirretään seuduille, joissa tarvitaan porukkaa "sotilaallisluonteisten tehtävien suorittamiseen". Tilalle tulee nyt "Yleisten tehtävien poliisiyksikkö".

Muutenhan Mies hatun kanssa on taas ostellut oppositiota. 40 000 opettajaa on ollut pari kuukautta ilman palkkaa. Lääkärit sun muu yliopistoväki suunnittelee lakkoja. Presidentiltä kuullaan viestiä "Ei ole rahaa, tai siis olen mä maksanut mutta ne on noi teidän pikkupomot jotka varastavat. Muutenkin suosittelisin teille olemaan äänestämättä pomoja jotka eivät ole mun kanssa samaa mieltä." Point taken.

Tässä tilanteessa M7 meni ja lupasi jokaiselle kansanedustajalle, siis myös oppositiolle, 'bout 45k euroa auton ostoon. Siitä nousi pieni haloo. Mitä teki Museveni?

Nosti lahjoituksensa noin 60 000 euroon.

Parlamentti on nyt muutenkin vajaateholla. Syy siihen on se, että 70 edustajaa, puhemiehistä lähtien, on Jenkeissä kokoustamassa Ugandalaisten ex-patriaattien kanssa.

Kampalassa, ja myös koulun edessä, on myös näkynyt enemmän tuliteriä isoja Mersun citymaastureita.

Se on semmoista.

Muuta:

Nyt Uganda sitten tarvitsisi uuden kansallis-stadionin. Koska onhan Namboole jo 19-vuotta vanha ja tällä kovalla käytöllä (keskimäärin taitaa olla matsi parissa viikossa, korkeintaan) peliareena on mennyt huonoon kuntoon (joo. Pidettiin siellä kerran liikuntapäivä. Kasvoihan siellä tatteja kentällä mutta eiköhän silloin ole kyseessä jostain ihan muusta kuin kovan käytön aiheuttamasta huonosta kunnosta? "Kentänhoitajia" kyllä piisasi käytävillä nukkumassa.) Jos olisi toinen samankokoinen stadikka saisi ruoho levätä. Plus että silloin Uganda voisi anoa fudiksen Afrikan mestaruuskisoja.

Jaa. Tuli tässä vaiheessa mieleen että se oli myös Ugandan keskuspankin johtaja varoitellut maan velan kasvavan tällä hetkellä vaarallista vauhtia. Sitä on nyt virallisesti semmoisen 10 miljardia taalaa, fifty-fifty sisäisesti ja ulkoisesti. Se on valtion vuosibudjetista puolet. Mitenkäs se Suomen velka...

Mosambikissähän löytyi tuossa muutama aika takaperin ylläripylläri ulkomaanvelkaa, eli siis kikkailulla piilotettua, miljardin verran entisten päälle. Hukku oli sen käyttänyt.

Muistakaa nyt kuitenkin että nämä maat maksavat velkansa raaka-aineilla. Onneksi Suomessa on jatkojalostus pitkällä ja puhelimia sun muit.......... No, Suomessa sentään on edes teoriassa mahdollisuus muuhunkin.

Alueelta: Etelä-Sudanin kumpaakin johtajaa syyllistettiin taloudellisen hyödyn kasaamisesta alueen sotatoimien seurauksena/varjolla. Pojat kiistivät välittömästi ja tarmokkaasti raportin tiedot.

Muuta futista: Maan suurimma jengin KCCA:n (joo, Kampalan kaupungin työntekijöiden seura) valmentaja sai kolmen ottelun toimitsijakiellon. Syy: Kutsui tuomareita hupsuiksi koska tuomarit haluavat olla otteluiden keskipisteenä.

Saatiin U:lle ihan oikea mopokypärä. Ilmaiseksi. Kuului aikuisten kypärän kylkeen mutta eihän sitä kauppoja tehdessä kukaan kertonut. Hyvä kuitenkin että uudemman kerran liikkeeseen mennessäni plikat asiasta mainitsivat. Olisivat meinaan ihan helposti saaneet pöllötettyä itselleen taskurahaa. Eli on niitä rehellisiäkin täällä. Nyt siis päästään zumbatunneillekin mopolla.


http://www.bbc.com/news/world-africa-36225505

http://www.monitor.co.ug/News/National/Civil-society-cautions-government-rising-debt/688334-3380180-qhyejq/index.html

http://www.monitor.co.ug/News/National/Mubende-teachers-paid-two-months/688334-3380102-yppfi1z/index.html

http://www.monitor.co.ug/News/National/Museveni-FFU-Kayihura-Kampala/688334-3380162-12jgruz/index.html

http://www.theeastafrican.co.ke/news/South-Sudan-leaders-profit-from-deadly-war-report/2558-3379228-xb88e5/index.html

http://www.theeastafrican.co.ke/news/South-Sudan-rubbishes-report-on-war-profiteering-by-leaders/2558-3379532-la8xm2z/index.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti