perjantai 29. toukokuuta 2015

Jassoo (älä sano jassoo!)

Jostain syystä tuo meidän nuorimmainen ei pidä ko. sanonnasta.

Vai että 600 miljoonaa veks koulutuksesta about kuukausi sen jälkeen kun kaksi hallituspuoluetta on ensi vakuuttanut koulutustakuuta yms? Hyvin vedetty. Ja kun nyt katselen AKT:n umpiänkyröiden kommentteja asioista niin täytyy vissiin myöntää, että olin turhan optimistinen sen yleislakon syntymisen ajoituksesta. Ei siihen taida paria-kolmea kuukautta mennä.

Täälläkin politiikka on käymistilassa. Parlamentissa joukko kansanedustajia veti ässää hihasta ja ehdotti, että 2016 vaaleja pitäisi siirtää jotta perustus- ja vaalilait saataisiin säädettyä kuranteimmiksi. Valitettavasti se tosin tarkoittaisi nykyisen parlamentin- ja presidentinkausien pidentymistä siksi kunnes nuo on saatu hoidettua mutta hei! Ihan Ugandan hyvää me tässä vaan ajetaan.

On ne ovelia!

Ok. Oppositio tuota ehdotti kanssa, mutta heidän pointtinsa oli alleviivata nykyisen (ja tulevan) hallituksen vaalilaki uudistusten olevan lähinnä naurettavan ja säälittävän välimaastossa. He myös ilmaisivat kantanaan, että vaalien siirtäminen ei saa johtaa NRM:n juntan vallassaolon pitkittymiseen epäselvällä mandaatilla. Toisin sanoen oppositio nykäisi tuolla maton omien jalkojensa alta.

Varmaa on kuitenkin se, että jos jotain ei vaalilaeille tehdä ennen M7 kuolemaa täällä tulee ongelmia.

Sitten muuta.

Yhdeksän miljoonaa ugandalaista näkee vuosittain nälkää. Tämä on about vartin verran koko väestöstä. Pudotusta vuoden 2011 tasoon on tullut 34 pinnaa.

Mulagon sairaalassa on taas varastettu vastasyntynyt vauva. Tällä hetkellä Ugandan parhaan valtiollisen sairaalan tahti näyttää olevan kadonnut vauva/vuosi.

Hallituksen ohjelma vihasaarnaavien ja oppilaitaan päin helvettiä kohtelevien madrasoiden sulkemiseksi on herättänyt taas parranpärinää. Sinänsä asiasta huomauttanut Kamulin districtin entinen puhemies Thomas Franz Kategere on oikeassa sanoessaan, että jos näitä julkisia koraanikouluja laitetaan kiinni, ne menevät vaan maan alle ja niissä opetettavasta asiasta tulee entistä tykympää. Madrasoiden sulkeminen on myös loukkaus uskonnonvapautta kohtaan. Sitten hän samaan hengenvetoon sanoo, että hallituksen tulisi luoda näille kouluille opetussuunnitelma ja valvoa sen toteuttamista.

Mmm. Jos hallitus tekee tuon ja sulkee madrasan KUN siellä ei opeteta hallituksen islam light-versiota niin mitäs sitten tapahtuu? Ok, sinikypärää pitäneen frendin mukaan esim. kymmenisen vuotta sitten Pakistanissa pari vuotta uudelleen koulutusta sai osan tällaisista saarnamiehistä ajattelemaan asioita ihan uudella tavalla. Siellä ei kuitenkaan puututtu uskonnolliseen saarnaamiseen vaan kapinaan yllyttämiseen. Ummaa koittaa jollain aikataululla pukata, täälläkin.

Valtion ensi vuoden budjettia on kanssa selitetty auki. Budjetti nousee 18 triljoonasta 24 triljoonaan shillinkiin. Tästä viitisen triljoonaa menee "valtion turvallisuuspalveluihin". Milläs tämä mälläys sitten meinataan rahoittaa?

Kuulemma maailmanlaajuisen korkotason laskulla, verotusta kehitämällä ja hallinnon eri haarojen kuluja tarkistamalla. Ehkä hippuisen tulee myös otettua lainaa ja avustuksia. Tarkemmin sanottuna Kiinasta on jo neuvoteltuna ja parlamentin hyväksyntää vailla kolmen miljardin jenkkitaalan (9 triljoonaa shillinkiä) laina. Tämä on toki virallisesti tarkoitettu Kampala-Mombasa rautatien rakentamiseen ja sitä varten on muurimaasta jo saatu 48 miljardia shillinkiä (14 miljoonaa euroa) hankkeen kartoittamiseksi. Ja näin. Virallisesti budjetissa on lainaa vain 360 miljardia shillinkiä (103 miljoonaa euroa).

Näin ollen Ugandan virallinen budjettihan näyttää olevan paremmin balanssissa kuin Suomen vastaava.

Joo. Ihan oikeasti: Noiden lukujen perusteella tuota budjetin kehitystä ei selitetä millään muulla kuin sillä, että nuo rautatierahat aiotaan ilmeisesti ns. kotata.

Sitten lopuksi kerrotaan, että hallitus on asettanut seitsenhenkisen komitean tutkimaan uhkapelaamisen, alkoholismin ja ympäriämpäri nussimisen syitä sekä noiden aiheuttamia sosiaalisia haittoja. Erityisesti tuo petsaamispuoli on kuulemma viime vuosina räjähtänyt eksponentiaaliseen kasvuun.

Kysyn vaan että millaista asiantuntemusta on vaadittu tuon komitean jäseneksi pääsemiseksi ja olisikohan niillä tarvetta hyvälle konsultille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti