Meni miten meni, kato mitäs minä mahdoin? Olen vihdosta viimeinen oppinut kuivamaustamaan/hieromaan possunkyljyksen parahultaiseen makuun.
Eikä ko sitä että kai tässä jotkut asiat edes tulee tehtyä edes sinnepäin.
Olin torstaina koulun vanhempain-illassa. Olin kiltisti kuunteluoppilaana.
Koulu on reivannut uuden reksinsä johdolla kurssiaan juuri sinne mihin pitikin. Ehdottamiani/toteuttamiani työtapoja otetaan käyttöön (no vttu kolmoset käyvät lukemassa eskareille, matikka-bingoakin saa pelata...) ja niin edespäin. Olihan se aika hassua toisaalta kuulla lapsensa opettajan kertovan "Tällä kolmosluokalla me panostamme siihen että lapset alkaisivat itse kantamaan vastuuta tietyistä asioista." Ennenhän se oli nounou. Läksyjen tekokin on nykyään pakollista, joskin niiden tekemättömyydestä ei joudu edelleenkään oppilas vaikeuksiin. Vanhempien on kuitenkin turha tulla vinkumaan tukiopetusta tms. jos nuo hommat eivät ole tehtyinä. Ja silleen.
Kuinka minä roviolla paloin kun näitä puhuin.
Niin ja joo: U. tuli valituksi uimajoukkueeseen ja luokkansa edustajaksi oppilastoimikuntaan tyyliin 'Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen..." (suljettu lippuäänestys, tuttu luokka-avustaja kertoi että pedagokista ääntenlaskentaa ei tarvittu).
Ei. En elä elämääni lapsieni kautta. Mä en vaan opettajanakaan koskaan ole vaatinut oppilailtani yhtään enempää (ja tähän se 'kaikki taitojensa mukaan'. Kas kun ammattilaisena rimaa nostetaan ja lasketaan kyllä mutta siitä huolimatta vaaditaan) kuin mitä edellytän omilta lapsiltani.
Ylpeänä. Asia on myös tehty U:lle selväksi.
Onnea U:lle!
VastaaPoistaTäällä kotopuolessahan on nyttemmin otettu käyttöön uusi opetussuunnitelma, joka on oppilasta kannustava ym. Enää ei voi opettaja vaatia läksyjen tekemistä, vaan voi ainoastaan antaa suosituksia ja kehoittaa tekemään tehtäviä. Pikku-E meni yläkouluun ja siellä saksan opettaja on luvannut antaa karkkia, jos ryhmästä kaikki ovat tehneet kotitehtävät. Lapsenikin piti asiaa naurettavana... Totesinkin lauantai-saunassa lapsilleni, että jos opettaja ei vaadi läksyjen tekoa, niin voitte olla varmoja, että äiti vaatii tekemään kaikki, mitä opettaja "suosittaa".
Noinhan se menee joo. Minua viisaammat ovat asian päättäneet joten ihan varmasti se sitten on oikein. Ruotsistahan nuo mallit on kopioitu ja ihan hyvinhän siellä on PISA-testeissä pärjätty... eiku.
VastaaPoistaTuota läksyhommaa perustellaan sillä, että joku jossain on tutkinut kotitehtävien hyödyn oppimisen suhteen olevan rajallinen. Vasta 11-12 vuotiailla niiden tekemisestä alkaa kuulemma näkyä mitattavissa olevia hyötyjä. Siitä eteenpäin hyödyt kuitenkin kasvavat, rajustikin.
Nyt mä kerron sitten sen oikean syyn miksi kotitehtäviä ei suosita: Ne aiheuttavat eriarvoisuutta. Kas kun toisissa perheissä niiden tekoon ei kyetä ja toisissa ei viitsitä. Siitä seuraa sitten paha mieli. Niinpä lasketaan rimaa ihan kaikilta, kuten on tehty jatkuvasti 90-luvulta asti.
Jaa et usko vai? Katso vaikka tästä:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kotitehtavat-aiheuttavat-oppimiseroja-laksyt-ongelma-kielitaidottomissa-perheissa/5269514
Muuten OPS:stä: No, kyllähän oppilaan pitää kokea "omistajuutta" työstään ja saada jossain määrin päättää siitä. Se on vaan siinä, että jotkut asiat on vaan opetettava. Ei kaikkea voi omaksua kokemalla jne. Kas kun tässä puhutaan kuitenkin lapsista. Ei niillä ole työkaluja "opettaa itseään", kyllä ne työkalut pitää ihan opettamalla/oppimalla saada haltuun. Ei voi edellyttää jonkin referaatin tai muun raportin onnistumista jos sen tekemistä ole opetettu tekstianalyysin yms. keinoin.
Ei koulunkäynti saa olla vain ryppyotsaista puurtamista mutta kyllä nyt herranen aika siellä pitää silti tiettyjä juttuja vaatia.