tiistai 23. elokuuta 2016

Uutisoitavaa? No eipä juuri.

Ihan leipää ja voita-menoa. Museveni puolusti eilen poliisipomo Kayihuraa sanoen "Hyvää työtähän se Kale on tehnyt, pysättänyt fujon (kiswahilia, meinaa 'kaaosta' tai 'rauhan rikkomista') ja kaikkea. Ne, jotka tuovat fujoa pysyvät köyhinä".

No, oikeassahan patu on noin sanoessaan. Harvemmin sitä kaaoksesta ja sodasta mitään vaurautta seuraa. Aika vahva usko on kuitenkin ukolla että vain hänen suuntansa johtaa onneen.

Kayihuran oikeusjutussa on muutenkin mielestäni kova meno. Katsokaas kun nyt on käyty ugandalaista debattia siitä, onko koko poliisilaitoksen nokkamies haastettuna yksityishenkilönä vai virkansa puolesta. Syytteet koskevat poliisin toimintaa, joten on katsottu että rosiskutsu on siten osoitettu virka-Kayihuralle. Sehän taas meinaa sitä, että nyt koitetaan asettaa syytteeseen miestä, joka on tehnyt vain duuninsa. Ja koska systeemi, jota hän palvelee on kuitenkin se lopullisen voiton tuova, on aivan älytöntä ryhtyä syyttämään sitä. Ja jos nyt kuitenkin joitain valitettavia ylilyöntejä onkin tapahtunut poliisin puolelta niin eihän siviili-Kayihuralla ole mitään tekemistä niiden kanssa.

Kiteytän:

"Meiän Valde vappaaks ja vainajalle pikku sakko!"

Tuollalailla ajatellut jengi sai muuten esim. Nürnbergissä huomata seisovansa lattialuukulla. Näin lehdessä jo kommentin, jossa muistutettiin esim. Saddamin poliisipäälliköidenkin loppupeleissä vastanneen teoistaan.

Etelä-Sudanista tulee edelleen tuhannen/viikko. Siellä oli Salva Kiir jo pyydellyt Ugandalta ja Kenialta apuja. Tai siis ruokaa etc. Kun oli Etelä-Sudanin hallinto tehnyt sileen tymästi etä olivat ottaneet kenialaisilta ja ugandalaisilta kauppiailta kyllä kamaa mutta maksu oli päässyt unohtumaan. No nyt ei sitten oikein kauppa enää käykään. Oliskohan taas kannattanut ajatella, ensteks? Vaikka eipä tuo Kiir paljon taida ajatella.

Kiirin kiistakumppani/varapresidentti Machar oli kuukauden verran puskassa piilossa ja löytyi nyt Kongosta. Tällä välin Kiir oli nimennyt uuden varapresidentin ja lähettänyt hänet alueen maihin esittäytymiskierrokselle. Sinänsä järkevästi alueen maat olivat järjestäen sanoneet "Ei käy, ei ole Juban rauhansopimuksen mukaista. Machar takaisin." Eihän tuossa kyllä muuta vaihtoehtoa edes ole jos halutaan säilyttää edes pienen pienet mahdollisuudet rauhan palauttamiselle. Eppäilen...

Uganda oli myös varautunut YK:n turvallisuusneuvoston Etelä-Sudania käsitelleeseen hätäkokoukseen parhaalla mahdollisella tavalla. Kampalasta oli lähetetty New Yorkiin parin sivun muistio, jossa maan YK-edustajille kerrottiin juurta jaksaen mitä pitää sanoa ja miksi. Kampalasta kun oltiin aikanaan koitettu estää myös Gaddafin syrjäyttäminen voimatoimin (mikä näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ehkä ollut ihan viisastakin) ja nyt taitaa olla vähän pelko persuksissa että jos KLA ei pääse setvimään mielensä mukaan Juban tilannetta (johon M7 on ollut sotkeutuneena jo koko Sudanin sisällissodasta alkaen), voi siitä seurata yllättäviäkin ongelmia.

Mitä Ugandan palkkiovirassa oleva, vaalitappion jälkeen suojatyöpaikan saanut, mitään tekemätön YK-edustaja oli tehnyt? Hän oli kaikessa viisaudessaan mennyt vahingossa (tai "vahingossa") antamaan tuon muistion eteenpäin. Tästäkin voisimme muodostaa skenarioita:

1) Suurin osa Ugandan diplomaateista maailmalla on juuri näitä suojatyöpaikkalaisia/vaalitappion kärsineitä/'omaa' klaania. Heillä ei ole minkäänlaista taitoa/koulutusta/kykyä suoriutua diplomatian maailmassa.

tai

2) M7:lla on isoja sisäisiä ongelmia.

tai

3) Kummatkin.

Sitten meillä on nuo normaalit "mies hautasi vaimonsa elävältä perheriidassa (vaimo ei kuristamisesta, puukotamisesta ja tuosta hautaamisesta huolimatta kuollut)", Kalangalan kalastajakommuunissa oli taas ollut tulipalo (7 loukkaantunutta, tarkoittaen näissä piireissä 'kohta vainaa' ja 56 kodittomaksi) ja Kampalan taksit/matatut pistivät pikku lakon päälle (olivat poliisit ruvenneet tarkistelemaan kaiken maailman papereita, lupia, autojen kuntoja jne ihan turhaa. Kilpiäkin oli autoista viety. Poliisit olivat kuuleman mukaan jakaneet feikki-sakkolappuja/omia palkanlisiään ja takavarikoineet myös autoja, joista oli kaikki maksut kuitenkin suoritettu.) Lakko oli poliisin ja taksikuskien etumiesten kesken sitten purettu sopimalla, että "pari kuukautta annetaan tällaista 'siirtymäaikaa'..."

Heh. Poliisit vs taksi- ja bodakuskit. Kissa ja hiiret. Yin ja Yang. Iluvatar ja Morgoth. Sith ja Jedi. Messi ja Ronaldo. Gretzky ja Mario.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti