torstai 14. kesäkuuta 2018

Tänään mennään Luznikilla

Kisat siis alkavat. Sohva on imuroitu & muutenkin siistitty. Vaihtoehtoisena istuimena jumppapallo. Gumminauhat pikku matsin aikaista jumppailua varten saatavilla (salin ja altaan jäsenyys menee huomenna säppiin eikä ole nyt järkeä uusia koska viikon päästä lähdetään likkojen kanssa kohti pohjoista).

Niinpä tänään onkin täysin johdonmukaista kirjoittaa vähän eritrealaisesta musiikista.

Ihan alkuun pitää sanoa että mitään eritrealaista musiikkia ei ole oikein edes olemassa. Noin traditionaalisesti täällä on soiteltu ihan sitä samaa kuin mitä Etiopiassa/tällä alueella muutenkin. Nuoren valtion vaan piti sitten saada tällekin saralle jotain omaa. Vahvistamattoman tarinan mukaan eritrealaiseksi musiikiksi valikoitui aikoinaan presidentin päätöksellä tämä nykyinen kilkuttelu.

Du-dum du-dum du-dum. Takapotkulla mennään rytmin osalta. Komppi reggaeehkoa. Falsetissa on suotava laulaa. Näitä biisejä on ihan parasta "tanssia" jonossa isossa ringissä hytkähdellen.

Tyypillinen kokoonpano on basso, kitara ja koskettimet. Hyvä eritrealainen 15 minuuttinen styge saa rytminsä syntikan rumpukoneesta. Aina. Korjaan; 80-lukuisesta rumpukoneesta miinus ihan ne kaikkein pahimmat sähkörumpujen ti-diu ti-diu-fillit. Kyllä niitäkin siellä on. Aina välillä stagelle tuodaan myös krar .

Nämä speksit pätevät tosin vain jos soitetaan livemusaa. Usein ei soiteta ja silloin lauteille nousee yleensä lipsynkkaaja. Eritrealaiset rakastavat nauhan päälle suun aukomista. Mitä tarkemmin pystyy jäljittelemään alkuperäisen esittäjän maneereita, sitä parempi. Sellaista alakoulun talent shown touhua. Täkäläisessä Idolsissa oli lipsync-esityksiä.

Sitten niistä biiseistä. Referoin löytämääni artikkelia.

Kaikki uudet julkiseen jakeluun tulevat biisit on syytä tarkistaa Informaatioministeriön göbbelseillä. On tapaus, jossa artisti oli meinannut jotta ketään loukkaamattomilla rakkauslauluilla varmaankin saa albumin julki ja keikkaa. Väärin luuli. "Maallamme on tällä hetkellä isoja haasteita, ei ole silloin soveliasta laulaa rakkaudesta."

Toinen viihdyttäjä sai Valtiolliselta Lomien Koordinaatio Komitealta (ihan oikein luitte) "Vuoden albumi"-palkinnon. Lehti eli göbbelsit eli presidentti antoivat palaa: "Komitea saisi hävetä valintaansa koska levyllä ei ole yhtäkään isänmaallista laulua."

Tässä tilanteessa lyriikoista on muodostunut "hieman" erikoisia kaikessa hallinnon ylistämisessään. "Mitä he tarkoittavat että meillä olisi kahleet? Ei meillä ole rautoja käsissämme tai jaloissamme. Kuin kirmaava varsa me juoksemme ympäriinsä." Tämänkin laulun esittäjä on jo häipynyt maasta.

"Adha" nimisessä laulussa ylistetään presidenttiä. Biisin nimi kääntyy "ylettömän iloinen persoona". 

"Iloinen persoona hauskannäköisine (komeasti) kasvoinesi. Sanasi järisyttävät horisonttia. Pysy elossa meidän tähtemme ja auta maatamme saavuttamaan ihmeitä... Sinut on punnittu miehuuden mittarilla. Mahtava on loppumaton rohkeutesi, et koskaan polvistu/nöyrry. Pakotat auringonkin laskeutumaan, saati sitten ihmiset."

Ja sitä rataa. Tämä meininki oli voimassa vuoteen 2016 asti ja sitten sitä vähän kiristettiin. Modernimpia Youtube-artisteja, jotka kiersivät valtion sääntelyä, otettiin koppiin ynnä muuta sellaista.

Laitetaanpas tähän vielä linkki tuohon Adhaan. Kuten huomaatte, on tärkeää kantaa isoja kiviä selässään ja kuvasto noin muutenkin on lainattu jostain jonka luulin jo menneen. Tuon kautta löytyy sitten lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti