keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Nyt menee mielenkiintoiseksi

Etiopian uusi pääministeri on nyt laittanut tuulemaan. Talouden avaamisen lisäksi herra on nyt valmis tunnustamaan 98-00 soditun Eritrean ja Etiopian tiimoilta tehdyn Algerian rajasopimuksen.

Tilannehan on ollut se, että Etiopian joukot ovat olleet rajalinjan "väärällä" puolella Badmen kaupungissa maiden välisellä rajalla ja sekös on välejä hiertänyt. Badme itsessään on ns. one horse town, jossa on yksi kuivunut kaivo, kiveä ja pölyä. Sillä ei ole mitään merkitystä. Toinen Etiopiaa hiertänyt paikka on ollut Assabin satamakaupunki itäisessä Eritreassa. Assab olisi erinomaisella tontilla kaikkien kannalta (UAE:llahan siellä jo on laivastotukikohtaa vuokrattuna), mutta Etiopia on nyt tehnyt Djiboutin ja Kenian kanssa erinäisiä satamadiilejä joten heille Assabilla ei ole tällä hetkellä julkilausuttua merkitystä.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed voitti tällä liikkeellä 16-vuotta jatkuneen rajakiistan ampumatta laukaustakaan. PR voitto on selviö. Nyt vaan odotellaan Eritrean vastausta, joka tullee olemaan "Mikään ei ole muuttunut. Odotamme kunnes Etiopia  poistuu Badmesta ja sitten voimme harkita neuvotteluja."

Eritrean hallinnolle tämä on shakkimatti. Maa on tällä hetkellä täysin perse auki. Ministeriöissä ministerit pyörittelevät peukaloitaan ja ensimmäistä kertaa avoimesti myöntävät että "rahaa tehdä yhtään mitään ei ole". Esimerkiksi korkeakoulusektorilla kaikki maisteriohjelmmat on ajettu alas ja ulkomaalaiset (lähinnä intialaiset) lehtorit ovat jäämässä ilman jatkosopimuksia. Joka siis tarkoittaa niiden viimeistenkin koulutusohjelmien alasajoa. Hallinnossa toiseksi ylimmällä rappusella (ylin on presidentti) istuvat antavat viestiä, jonka mukaan "iso kala" ei halua enää mitään yhteistyötä lännen/ulkovaltojen kanssa. Paitsi Kiinan, jossa hän itse on ollut aikanaan maolaisena kaaderina. Rahapulasta indikoivat kilometrin mittaiset polttoainejonot, satojen metrien mittaiset kaasupullojonot sekä se, että esim. Asmaran ainoa kansainvälinen koulu menettänee (tai siis raha pitäisi tuoda Eritreaan dollaritilille. Josta se takuuvarmasti tulee katoamaan) jenkeissä sijaitsevan noin 600k taalan  puskurirahastonsa, "koska on eritrealaiselle laitonta omata ulkomainen tili". Tällaista lakia ei tosin ole... Toisin sanoen jälleen yksi sosialistisen diktatuurimallin hedelmä alkaa olla valmis poimittavaksi.

Tuolla "no peace, no war"-tilanteellahan Eritrean hallinto on perustellut 20-vuotta jatkunutta poikkeustilaa, loputtomia ase- ja kansalaispalveluksia, tapettuja kansalais- ja lehdistönvapauksia sekä kaikkea muuta mielivaltaiset pidätykset ja vankileirit-paskaa. Tähän sitten päälle vielä jatkuva vesi- ja sähköpula. Jos Etiopia todella vetäytyy Badmesta, putoaa kaikelta tuolta pohja. Ja se tulee luomaan ennen näkemättömän sisäisen paineen Eritrean hallinnolle. Sillä ei ole varaa höllätä kuria koska silloin kapinan mahdollisuus kasvaa tooodella paljon. Toisaalta piikkilankoja aavikolla tulee olemaan täysin mahdotonta enää perustella Etiopian uhkalla.

Tämä päätös ei toki ole saanut Etiopiankaan puolella varauksetonta kannatusta johtuen siitä, että tuossa 98-00 sodassa vedettiin käytännössä kylmän sodan aikaisilla aseilla ja ensimmäisen maailmansodan taktiikoilla. Tarkoittaen siis sitä, että verta vuosi puolin ja toisin todella paljon. Jos itse olisin Etiopian pääministeri, pitäisin tällä hetkellä kyllä visusti turvallisuudestani huolta. Niin sisäisen kuin ulkoisen tekijän vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti