perjantai 3. marraskuuta 2017

Hissun kissun vaapula vissun

Heti kärkeen pitää sanoa, että kansainvälisten uutistoimistojen tiedot 28:sta kuolleesta tiistain protestissa eivät mitä todennäköisimmin pidä paikkaansa. En kuitenkaan ihmettele jos noissa kekkereissä on ruumis/pari syntynyt. Sen verran on ollut noilla videoilla pyssynpauketta ilmassa ja kansaa karkuun juoksemassa. Tuo 28 on kuitenkin niin iso luku, että se aivan varmasti kuuluisi kaduilla ja ihmisten puheissa enemmän. Huhujen mukaan käsky olisi ollut ampua kohti mutta vastuussa olleet upseerit olisivat käskeneet joukkoja ampumaan päiden yli ilmaan ja että nyt nuo upseerit olisivat häkissä. Tiedä näistä sitten.

Ensimmäiset tiedot rekkuloinnista tulivat esim. twitteriin tunnin-parin kuluessa ja lähteet olivat järjestäen etiopialaisia. Noiden viestien pohjalle rakentui sitten koko tiedonkulku. Ongelmahan tuossa on se, että etiopialaisilla ei ehkä ole intresseissä puhua aivan totta. Asiaa ei myöskään auta että täällä ei ole juurikaan paikalla länsimaisia journalisteja.

Tällä hetkellä kylä on rauhallinen ja kaikki menee eritrealaisen normaalisti.

Ti-ke yönä kylässä oli eritrealaisille ulkonaliikkumiskielto ja sotilaita kaduilla. Tavoistani poiketen kommentoin lintu sinisessä erästä koko episodin kieltänyttä viserrystä ja tulin tuomituksi fake newsin levittäjäksi. Tai oikeastaan twiittaajaa kiinnosti enemmän mistä olin moisen tiedon ulkonaliikkumiskiellosta saanut... Jätin vastaamatta.

Keskiviikkona oli mielenkiintoista seurata kuinka erilaiset puolueaktiivit hakeutuivat joka paikassa meidän länkkärien puheille ja puhuivat kaikki täsmälleen samaa narratiiviä. Musujen piikkiin laittoivat ja mainitsivat että ao. oppilaitoksessa olisi ollut "virallisen opetussuunnitelman ulkopuolista opetusta" ilmassa. Eli jihadia. Voin kyllä tämän uskoa ja siinä mielessä jossain määrin ymmärränkin hallituksen huolestuneisuuden. Ei meinaan tarvittaisi enää yhtään enempää sopanhämmentäjiä näille seuduin.

Täkäläinen hallitus on antanut kaikille kouluille määräyksen olla sekulaareja ja esim. kristityistä kouluista on uskonnolliset symbolit poistettu, koulujen itsensä toimesta. Hallitus oli myös koittanut saada tähänkin yksityiskouluun sijoitetuksi ulkopuolisia oppilaita. Tämä siksi, että valtion kouluissa ei ole välttämättä tilaa kaikille mukuloille. Plus tietenkin siksi, että yksityiskouluja nyt ei vaan saisi olla. Tämä musukoulu oli kieltäytynyt lisäoppilaista vedoten heidän kristinuskoonsa. Viime keväänä oli ollut vastaavan kaltainen hässäkkä, ihan samasta asiasta.

Anyways. Varotoimenpiteenä tänään ollaan kohtapuoleen alkaen sisätiloissa tämä iltapäivä. Se on meinaan perjantai ja kohta alkaa moskeijoissa viikon päärukous. JOS tästä asiasta jatketaan, siitä jatketaan hyvin suurella todennäköisyydellä juuri tänään. Tottahan hallintokin tämän tietää ja lienee asiaan varautunut. Henkilökohtaisena mielipiteenäni uskon, että tokkopa tuolla kylällä mitään tulee tapahtumaan mutta ei vara venettä kaada.

Pari päivää ollut työnkin puolesta aika haipakkata (oli yksi suomalainen presidenttiehdokas kylässä, Suomi100-kinkeriä, tutkimusseminaarin moderointia, paneelikeskustelua/tiedekunta päivää jne... Pressaehdokas oli fiksu ja helposti lähestyttävä kaveri. En mä häntä minään ääliönä ole ennenkään kyllä pitänyt ja voinpa kertoa häntä lupaukseni mukaan jopa viimeksi äänestäneenikin. Kuplavolkkarinsa, kolme kappaletta, se on kyllä kuulemma myynyt) ja kun vielä pääsin yksinhuoltamaan vaimon reissutessa Kerenissä ja Massawassa niin sopiihan tämä.

Tuosta tutkimusseminaarista voisi sen verran sanoa, että oltiinhan siellä pariin otteeseen tämän mantereen/maan ongelmien alkulähteillä. Jos tieteellisesti todistettu tutkimustulos oli "väärä", oli koko tutkimus ihan /c:stä. Esimerkiksi jos kyselylomakkeeseen oli 6 opiskelijaa vastannut "en halua ollenkaan olla opettaja", oli se ilmiselvää valetta koska "jokaiselle opiskelijalle on sanottu opintojen alussa, että teistä tulee opettajia. Lähtekää pois jos ette halua... ja kukaan ei ole lähtenyt." Lisäksi kuulemma asepalveluksen välttäminen opehommilla ei kuulemma ole totta. Lause "kemian opinnot ilman laboratoriotyöskentelyä ovat historiaa" sai historian tiedekunnan jannut hermostumaan koska lause dissaa historiaa tieteenä. Ja muuta sellaista tosi tieteellistä käytöstä. Eritreassa on vaikea saada tietyille etnisille ryhmille opettajia, johtuen osin noiden etnisyyksien kohtaamista hallinnon rakenteen ongelmakohdista. Tämä oli myös väärä tulos. Janiinpäinpoikkeen. Osa jutuista oli ihan ansiokkaita, osa lukion ykkösluokan tasoa. Nuo ansiokkaat, tieteellisemmät/rehellisemmät vedot tuppasivat vaan saamaan aikamoisen vastustuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti