perjantai 28. huhtikuuta 2017

Vähiinhän se rupeaa käymään

Aloitetaan taas poliittisella katsauksella.

Stella Nyanzi sai siis linnaa syystä että hän toi julkisuuteen presidentin vaalikampanjassaan antaman lupauksen pestävien terveyssiteiden jakamisesta, valtion toimesta, teini-ikäisille tytöille. Jotta nämä siis voisivat jatkaa koulunkäyntiään puberteetin iskettyäkin. Ilman noita kun menee koulupuku sottaiseksi yms. No, lämpimikseenhän presidentti silloin oli puhunut. Tai sitten johtoportaassa tajuttiin vasta myöhemmin, että ei Ugandasta teinitytöt ihan äkkiä tule loppumaan. Ikuinen rahareikähän tuo valtiolle olisi. Niinpä juttu haudattiin ja Nyanzi siitä suivaantui.

Noita re-usable rättejä on ollut pitkään jaossa erilaisten NGOiden kautta. Nyt sitten opetusministeri ja presidentin muija Janet oli avautunut jotta "Nämä NGO:t jakavat materiaalia ohi opetusministeriön. Me haluamme koordinoida toiminnan koska haluamme olla varmoja että tuotteet eivät ole nuorille vaarallisia." NGO:t ovat nyt saaneet hallituksen näyttämään huonolta, odotan mielenkiinnolla josko vaikka hallitus kieltäisi noiden hygieniatuotteiden jakelun. En olisi yllättänyt jos näin kävisikin.

Herra presidentti kävi itse Etiopiassa jossain Kouhioiden tapaamisessa. Siellä hän loihe lausumaan jotta "Koulutus on yliarvostettua puuhaa. 1960-luvulta asti ollaan vannottu koulutuksen nostavan Afrikan jaloilleen, miten on käynyt? Parempi olisi keskittyä raaka-aine kauppaan vaan."

Toden sanoakseni hän kyllä kertoi mielipiteelleen syynkin ja se oli valitettavan relevantti. Kas kun mitäs sillä koulutuksella tekee jos ei ole sitten duunia? Hukkainvestointihan se silloin on. Ilkeät voisivat tietenkin kysäistä että "Miksi ei ole duunia"  mutta sehän ei tietenkään johtaisi muuhun kuin "muna vai kana"- keskusteluun (oikea vastaustani tuohon on toki muna koska jo  Cretaceous- aikaan dinosaurukset lisääntyivät munimalla kun kanat eivät vielä olleet edes pilkkeenä Darwinin puupinoissa).

Hölökohtaisella puolella tuli vähän lunta tupaan kun italiaanoperhe antoi pakit Tessalle. Olin yhden ehtoon aika hiljaisena. Nyt taloon muuttavat sakemannit keskustelevat asiasta. Sehän se ihanneratkaisu olisi, Tessa saisi olla tutuissa maisemissa tuttujen Susanin ja Miltonin kanssa. Asia on vielä hautumassa eli toivotaan. Jos "nein" niin valitettavasti Tessa pääsee sitten äitinsä viereen. Joka tapauksessa meillä syödään tätä nykyä hyviä, lihaisia luita ja rötväillään muutenkin ihan miten sattuu.

Vilu ja Nälkä taisivat saada turkkilaiselta clearensin. Tämä siis tarkoittanee meikäläiselle reissua Kampalaan juhannusviikolla.

Uintigaalasta oli eilen tuliaisina kaksi ykkössijaa ja vitostila vaparista. Nuorempi toimi tänään MC:nä päiväkotinsa urheilupäivässä. Maanantaina pidetään läksiäisiä meillä kun cateringin tyypit tuovat kystä kyllä 50 nälkäiselle.

Keskiviikkona käytiin tutustumassa Eritrean lähetystöön viisumien merkeissä. Saatiinkin ne, mulle ja likoille vuodeksi bisnesmalliset ja vaimolle 90 päivää... hän sen sitten setvii Asmarassa kuntoon. Oli jossain määrin suuren ja mahtavan tuntua siellä ilmassa. Paljon kävi myös eritrealaista 2 pinnan ulkomailla asumisensa veroa maksamassa.

Kyllä tässä joo lähdön makua on. Vielä ei hirveästi kuitenkaan itketä kun on tässä viime aikoina tullut taas kypsähdettyä tähän vallitsevaan tuhattaiturointiin. "Moi, mä  tarvitsisin oman alkuperäisen työlupani numeron. Sen jonka perusteella tämä nyt passissa oleva on annettu." "Me ei voida sitä antaa koska kerran joku sai täältä mukaansa jonkun ihan toisen ihmisen tiedot ja me jouduttiin raastupaan." "Niin siis mä  tarvitsen omat tietoni, tämän mun passin perusteella. Minä olen tässä." "Me ei voida koska..." Se on jännä miten tämän valtion instanssien kanssa kaikki on ihan helvetin hankalaa.  Kaupallisella puolella saa huollossa käyneen auton mukaansa maksamatta kun automaattikortin nostoraja tuli vastaan generaattorin ja uusien patjojen ansiosta. Kävin sen sitten kuittaamassa seuraavana päivänä.

Erilaiset puhelimeen puhuvat keskelle meidän porttia parkkeeraajat ovat myös saaneet osansa täkäläisten aivotoimintojen ihmettelystä . Oli taas tyhmä mzungu ihan kohtuuton kun vaati että "Jos nyt edes mopon verran jättäisit tonne meidän tontille kulkua, varsinkin kun tässä on sulla tyhjää katua edessäsi sata metriä... ja oikeastaan vittuakos sää siinä muutenkaan seisot?" Jälkimmäinen lausahdus tuli siinä vaiheessa kun kolmeen minuuttiin ei mitään muuta tapahtunut kuin silmien muljahtelua. Meidän portilla oli just se paras mesta pamista luuriin.

Että joo, ehkä se on jo aika poistua tästä läävästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti