tiistai 24. maaliskuuta 2015

Paskooko paavi metsään?

Vai miten se sanonta nyt menikään?

Meni miten meni (kato mitäs minä mahdoin), niin tulipahan vaan tuollainen mieleen taas kun lehteä luin. Siellä meinaan entinen eettisyys ministeri (juu, semmoinenkin on) kertoi kaikelle kansalle uuden kirjansa julkaisubileissä että "Ugandan oikeusjärjestelmä on korruptoitunut. Ei riitä että asianajajat ottavat rahaa riita-asioissa kaikilta osapuolilta ja eniten maksanut voittaa. Even the judges have sold their souls. Can you imagine, judges? Ettekö te kaikki ole nähneet kuinka oikeutta käydään politiikan eikä lain pohjalta?"

Hajira sen kiteytti kaikista hienoimmin kun hänellä oli ongelmia boda-renkinsä kanssa. "Jos tässä maassa joutuu tavallinen ihminen rikos asiassa menemään poliisin tai oikeusistuimen pakeille, on juttu jo hävitty."

Tähän heti perään voidaan muistella tuota perjantain pitkävetojuttua. Yksi Kampalan kunnan työntekijöistä (joku toimistorotta se on) joka toimii myös NBS telkkarikanavalla lounastunnin sporttiohjelman vetäjänä, oli 2013 mennyt sanomaan että "hänellä on 15 lappua, joissa vetofirma ei ole maksanut isoa voittoa koska niitä ei ole vaan hotsittanut." Tämä jätkä ei siis ollut millään lailla avautunut tästä nyt kyseessä olleesta vetohommasta, vaan hän oli puolitoista vuotta sitten kertonut omista kokemuksistaan saman puljun kanssa. Tuloksena oli nyt 3 yötä kopissa. Ihan varmaan sattumalta.

Nakaseron uuden Hilton-hotellin työmaa seisoo nyt siksi, että veroviranomaiset eivät ole, presidentin määräyksestä huolimatta, antaneet raksalle verovapautta. Tai siis he eivät ole saanet tuoda maahan rakennustarvikkeita tax free. No, lakien ja asetusten mukaan näinhän sen pitääkin olla. Vain presidentti, presidentin perhe ja mitä muita niitä nyt olikaan saavat tuoda Ugandaan ihan mitä vaan kuinka paljon vaan ilman sanktioita tai maksuja. Tämä lukee esimerkiksi Entebbessä tullin seinällä. Sitä Hiltonia on nyt rakennettu vissiin kahdeksan vuotta. Koko sinä aikana kun me ollaan täällä oltu ovat työt olleet säpissä.

Onhan se joo epäreilua kun kiinalaiset junanradan rakentajat saivat verovapauden, samoin kuin venäläiset öljynjalostamon byggaajat. Näiltä tietty jotain veroja olisi ehkä voinut saadakin joten onhan se parempi koittaa verottaa risteyksissä vaeltelevia pähkinänmyyjiä.

Muuta:



(Kuva: Fashwal Kasirye) Tämä kuva on jutusta, jossa uusi pääministeri kehui yksityisiä kouluja niiden panoksesta Ugandan kehittämisessä. Kuva liittyy London school of St Lawrencessa, Mayassa, Wakison districtissä pidettyyn palkitsemistilaisuuteen, jossa pääministeri (Jermu) kävi juttelemassa mukavia. Tämä autoon astuva nuori nainen on koulun entinen oppilas joka tässä sai pääministeriltä auton. Se olen varmaan vaan minä, jolle tulee muitakin konnotaatioita tästä mieleen. Varsinkin kun maan tapa on toimia juuri noin jos on massia ja asemaa. Jos ei ole ihan auton vertaa fyrkkaa niin sitten sedät antavat kuukausirahaa nuorille neidoille.

Muuta muuta: Viisi jätkää oli matkustanut 200 kilometriä Buningan kylään Kibogan districtissä. Pojat olivat päättäneet, syystä tai toisesta, tehdä ihmisuhrauksen/rituaalimurhan. Uhriksi oli valikoitunut sattumalta 12-vuotias tyttö Jayirisi Niwemurugyi, jonka yksi "metsälle" lähetetty tekijöistä oli tappanut ja sitten leikannut uhrin pään irti. Tytön ruumis oli löydetty ja väkijoukko oli tavannut kaverin kulkemassa kirjaimellisesti pää kainalossa. Siinä ei hyvin käynyt, tappaja hakattiin silpuksi ja varmemmaksi vakuudeksi vielä mössö poltettiin. Poliisilla on hallussaan neljä jäljelle jäänyttä asianosaista. Vihainen väkijoukko... Saavat varmaan kahvilipun tai muun kuntoisuusloman. Poliisi myös raportoi näiden rituaali-sattumusten määrän olleen kovassa kasvussa viime vuosina. Verta, päitä, sydämiä, kämmeniä, sukuelimiä ja sormia kaipaa noitamarkkinat.

"Who am I to judge?" ja muita kulttuurirelatiivisuuksia taas tähän.

Muuta muuta muuta: Niilin laakson maat ovat päättäneet palkita Kagamen ja Musevenin alueen parhaina jannuina. Ensimmäinen saa pystin innovatiivisuuden ja kehityksen keihäänkärkenä olemisesta e-governoinnin saralla. Jälkimmäiselle sataa kunniaa koska hänet kuulemma valittiin kanssa vuoden 2014 persoonaksi. M7 jäi ilman palkintoa koska silloinen tilaisuuden isäntämaa Sudan ei järjestänyt näitä kekkereitä huonoon turvallisuustilanteeseen vedoten. Museveni on palkintokomitean mukaan ollut jättiläinen kääntäessään ennen niin paskan valtion suureksi stabiiliuden ja taloudellisen yhteistyön tuojaksi Niilin alueella. Pojat saavat palkintonsa Kampalan Sheratonissa torstaina pidettävässä gaalassa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti