maanantai 16. toukokuuta 2016

Maanpetos

Siinä on Besigyen syyte. Ugandan lakien mukaan tuon saamiseksi on suunniteltava aseellista vallankumousta tai muuten vaan presidentin fyysistä vahingoittamista. Näin ei ole tapahtunut.

Paitsi että on NRM:n mukaan. Katsokaas kun FDC:n toimistolta oli löytynyt 20 pangaveistä. Siis niitä machetten tapaisia työkaluja, joita käytetään alkaen voin levittämisestä leivälle ja päättyen puiden katkomisen kautta sementin sekoittamiseen. Juu, kyllähän esim. Ruandan interhamwe käytti niitä tehokkaasti tappamiseenkin. Mutta c'mon nyt taas.

Besigye on edelleen hevonveessä eli Karamojassa, Moroton kaupungin vankilassa. Ja ilmeisesti aika hämärissä oloissa. Esimerkiksi lauantaina antiterrori-poliisi (on muuten kohtalaisen orwelliläinen sana tässä maassa) oli ilmoittanut suoraan toimittajille "Otatte yhdenkin kuvan Besigyestä ja teidät ammutaan. Nämä ohjeet tulevat todella korkealta."Lisäksi yksi vanki kuoli tappelussa, joka syntyi kun osa vangeista ryhtyi juhlistamaan kunnioitettua "vierastaan" ja osalle se ei sitten sopinutkaan.

Paikalliset kylävanhimmat ovat jo sanoneet, että menohan on ihan samaa tai oikeastaan vähän pahempaa kuin mitä kolonialismin aikaan tapahtui. Silloin britit pistivät itsenäisyydestä edes kuiskailleita juurikin Karamojaan. Karamojaa verrataankin nyt täällä jo Robben Islandiin.  Siinä on kanssa aika monikonnotaatioinen kielikuva.

Muuta:

M7 kiitti sotilaita ja poliiseja heidän panoksestaan maan turvallisuuden takaamisesta erillisessä juhlassa. Hän sanoi, että näiden turvahenkilöiden ei pidä odottaa kovia palkkoja koska silloin rahat eivät riitä pyssyihin. Presidentti rohkaisi "turvallisuuspalveluiden toimittajia" ryhtymään kasvattamaan vaikkapa sikoja palkkansa lisiksi.

Muina turvallisuuspoliittisina näkökulminaan M7 varoitti sotilaitaan ajattelemasta että ulkoiset voimat, ja eritoten YK, olisivat liikkeellä puhtailla jauhoilla. YK kuulemma "misdefends" (tuo ei muuten ole enää edes sana) köyhiä maita. Muutenkin länsimaisten vaikuttajien pääasiallinen toimialue Ugandassa on vain homoseksuaalisuuden promoaminen eikä turvallisuuden parantaminen. Niinpä turvallisuudesta pitää pitää huolta maan sisältä käsin.

Näistä M7:n viime aikojen lausunnoista tulee väkisin mieleen se vanha vitsi Abraham Lincolnista, joka kuuleman mukaan kysyi kolmen päivän ryyppyputken jälkeen "I set who free?"

Löydän edelleen myös tiettyjä yhtäläisyyksiä edesmenneeseen Malawin presidenttiin Bingu wa Mutharikaan.

Sitten lopuksi lehdessä on otsikko, jossa kerrotaan poliisin tutkivan kiinalaisia tien tekijöitä Fort Portalissa. Siellä kun on ahdistelturaiskailtu tietyömaan lähistöillä teinityttöjä. Jotenkin hassusti syytettyinä ovat perikiinalaiset Jackson Bikorwomuhangi, Alex Chance ja Denis Bright. Eli joo, tien rakentanut firma on kiinalainen. Nuo syytteessä olevat jätkät eivät ole.

Käytiin katsomassa Angry Birds 3-D:nä. Animointi oli ihan jees, kohtaukset paikoin hieman venytettyjä ja tarina... No. Kyllä mä ymmärrän että siitä on tietyissä piireissä vedetty Pisum savitumia nasukseen. Mielestäni tarjolla oli kuitenkin oikeinkin virkistäviä näkökulmia Lintusaaren asioihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti